Vaihtoehtoinen valuutta tie normaaliin talouteen?

Kryptomarkkinat heilahtelevat voimakkaasti ja suosituimpien kolikkojen arvo laskee. Samalla Javier Milei nousi yllättäen otsikoihin voittaessaan Argentiinan esivaalit.

Libertaari ehdokas ja ”La Libertad Avanza” -puolueeseen kuuluva Milei on Bitcoinin puolestapuhuja. Hän kertoo sen ”merkitsevän rahan palautusta alkuperäiselle tekijälleen, eli yksityiselle sektorille”. Hän myös ajaa maan keskuspankin lakkauttamista, väittäen sen olevan ”petos ja keino, jolla poliitikot huijaavat kansaa inflaatiolla”.

Mainos

Vaikka Argentiinan, joka kärsii tällä hetkellä arviolta yli 100% inflaatiosta, ehdokkaan kritiikki keskuspankkia kohtaan ei ole yllättävää, se nostaa esille laajempia kysymyksiä kryptovaluuttojen omistajien kokemuksista maailmanlaajuisesti.

Kun kuulemme, että ”Bitcoin on liian riskialtis”, kuullaan mielipide usein länsimaisten edustajien suusta. Länsimaisten edustajien, jotka nauttivat kohtalaisen vakaista valuutoista ja ostovoimasta. 

Erityisesti monien Yhdysvaltalaisten on tietyllä tapaa luonnollista vastustaa digivaluuttaa, saavathan he merkittävää hyötyä dollarin vahvasta asemasta.

Ranskan valtiovarainministerin Valéry Giscard d’Estaingin 1960-luvulla lanseeraama termi ”exorbitant privilege” viittaa Yhdysvaltojen saamaan ainutlaatuiseen hyötyyn dollarin laajasta käytöstä maailmankaupassa ja rahoituksessa sekä varantovaluuttana.

Dollarin universaali suosio ja loputon kysyntä tarkoittavat mm. sitä, että Yhdysvaltain hallitus voi luoda dollareita vähäisin seuraamuksin ja lainata rahaa edullisemmin kuin monet muut maat, joilla on taloudellisia vaikeuksia (kuten Argentiina).

Dollarin varantovaluutta-asema helpottaa myös Yhdysvaltain rahapolitiikkaa, sillä FED toimii käytännössä globaalina keskuspankkina ja näyttää tietä muille keskuspankeille. Tai kuten John Connally, presidentti Richard Nixonin valtiovarainministeri, totesi eurooppalaisille kollegoilleen: ”Dollari on meidän valuuttamme, mutta teidän ongelmanne.”

Miltä virtuaalirahan omistaminen on tuntunut dollarijärjestelmän ulkopuolisille sijoittajille?

Viimeisen viiden vuoden aikana monet kryptojen omistajat Yhdysvaltojen ulkopuolella ovat saaneet suurempia tuottoja kryptopuolella (katso kaavio alta), sillä heidän oman maansa valuutat ovat devalvoituneet dollariin nähden. Tämä on johtunut Yhdysvaltojen korkojen noususta ja kryptovaihteohdon 31% tuotosta suhteessa dollariin (ks. oranssi palkki Bitcoinin ja USD:n tuottografiikasta). 

Bitcoinin viiden vuoden keskimääräinen tuotto

Viimeisen viiden vuoden ajan Bitcoin on ollut vahvempi kuin vahva dollari.

Havaittavissa olevia isoja perusjoukosta erovia maita ovat Argentiina (joka selittää Milein esivaalimenestystä) ja Turkki. Molemmissa kryptovaluutta on tarjonnut valtavia tuottoja paikallisen valuutan mörniessä. Turkin keskuspankki teki tällä viikolla ison ohjauskoron noston hillitäkseen infaaltiota. 

Argentiinan ja Turkin viisivuotinen inflaatio on ollut 60% ja 33%. Argentiinalaiset ja turkkilaiset omistajat ovat onnistuneet säilyttämään ostovoimansa ja selviämään maiden poliittisista ja taloudellisista haasteista hyödyntämällä .

Virtuaalinen turvasatama?

Perinteisen rahan haastajat tuntuvat tasaisesti valtaavan maita, joiden talouspolitiikka ja valuuttapolitiikka ei ole kestävää. Valtaukset kohdistuvat kokoajan myös taloudellisesti merkittävämpiin maihin. 

Samaan aikaan Suomen johtavassa sijoitus-podcastissa keskustellaan jo markan palauttamisesta. Keskustelu on tietysti sävytetty huumorilla, mutta käytäisiinkö tällaisia keskusteluja, jos euro olisi luotettava valuutta?

Valtiovarainministeriön entisen kansliapäällikön Martti Hetemäen ennustukset eivät myöskään lupaa hyvää Yhdysvaltain dollarille tai eurolle. Tämä jakso jokaisen kannattaa ehdottomasti katsoa.

Osa 2.

Se, onko turvasatama kulta, krypto, vai joku muu, on vielä kysymysmerkki. Inflaation vauhdittuminen myös länsimaissa kertoo osaltaan yleisestä luottamuksen heikkenemisestä keskuspankkeihin. Yhä useammat kysyvät: “Onko homma enää kellään hanskassa?”

Virtuaalivaluutassa on kuitenkin yksi erinomainen ominaisuus, jota ei löydy eurosta, dollarista tai edes kullasta. Homma ei ole kenenkään hanskassa.

Saatat pitää myös näistä

Nokian osake: näkymät vuodelle 2024

Mikäli yhtiö onnistuu yllättämään ja pääsee tavoitteisiinsa, pitää analyytikoiden nostaa reilusti omia ennusteita ja tavoitehintoja Nokian osakkeelle

Fortum edelleen vahva osinko-osake

Fortum on saavuttanut paluun normaalimpaan arkeen Uniperin ja Venäjän tapahtumien jälkeen. Yhtiö…

100 sijoitusasuntoa parissa vuodessa ostanut pariskunta hajauttaa nyt osakkeisiin

Asuntosijoittaminen on kasvattanut Suomessa suosiotaan erityisesti viimeisen vuosikymmenien ajan. Yksi asuntosijoittamiseen todenteolla…