Kuvassa puhelimen laskuri auki läppärin päällä, jonka näytöllä ovat Bitcoin ETF:n kurssit.

Listaus valmis

Euroopan ensimmäinen virtuaalivaluuttalle pohjattu ETF on listattu 12 kuukauden viivästyksen jälkeen. Euronext Amsterdam on hyväksynyt Jacobi Bitcoin ETF:n. Tuote on tällä hetkellä institutionaalisten, ammattimaisten ja kokeneiden sijoittajien saatavilla.

Jacobi Bitcoin ETF Fund sai hyväksynnän jo lokakuussa 2021. Rahasto on Guernseyn rahoituspalveluviranomaisen (Guernsey Financial Services Commission) toimiluvan alainen ja säätelemä. Myös Alankomaiden rahoitusmarkkinaviranomainen (AFM) on hyväksynyt rahaston jakeluun Alankomaissa ja listautumiseen Euronext Amsterdamiin.

Mainos

Jacobi Asset Management ilmoitti alun perin, että ETF:n oli määrä listautua Euronext Amsterdamiin heinäkuussa 2022. Rahasto tuli lanseerattavaksi kuitenkin vasta tässä kuussa Jacobi Asset Managementin päätettyään, että viime vuonna ”aika ei ollut oikea” Terra Lunan kryptovaluuttaonnettomuuden jälkeen toukokuussa 2022 ja kryptopörssi FTX:n romahdettua marraskuussa.

Omaisuudenhoitajan mukaan ”kysyntä on muuttunut viime kesästä”. Euroopassa kaikki digitaalisen omaisuuden pörssikauppatuotteet ovat tähän mennessä olleet rakenteeltaan pikemminkin pörssinoteerauksia kuin rahastoja.

Kukin ETF:n osuudenomistaja omistaa osan rahaston kohde-etuutena olevista osakkeista, kun taas ETN:n sijoittajat omistavat velkapaperin, eivät kohde-etuuksia. Jacobi on korostanut sitä, että se lanseeraa ETF:n eikä pörssilainaa.

ETF parempi tuote virtuaalivaluutan ostamiseen

Jacobin toinen perustaja ja operatiivinen johtaja Peter Lane sanoi Ignites Europe -tapahtumassa viime vuonna, että strukturoitujen joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskijat käyttivät ETF-termiä väärin. ”ETF-termin liikkeeseenlaskijat ovat antaneet niin paljon väärää tietoa ja käyttäneet sitä väärin oletettavasti hämärtääkseen ETN:ien hankkimiseen ja niihin sijoittamiseen liittyviä riskejä”, hän sanoi.

Jacobi kertoo, että sen ETF ei voi ETN:istä poiketen olla vivutettu tai käyttää johdannaisia, mikä voisi muuten johtaa ”merkittävään vastapuoliriskiin”.

Michael O’Riordan, ETF- ja digitaalisia varoja konsultoivan Blackwater Search and Advisory -yhtiön perustajaosakas, sanoi, että Bitcoin-ETF:n lanseeraamiseen Euroopassa liittyvät sääntelyhaasteet olivat ”erittäin suuret”, koska virtuaalivaluuttaa ei pidetä Ucits-sääntöjen mukaan hyväksyttävänä omaisuuseränä.

”Käytännössä ETF ja ETP ovat kuitenkin joitakin rakenteellisia eroja lukuun ottamatta melko samanlaisia”, hän sanoi.

”Alalla emme ole tehneet hyvää työtä niiden erottamisessa toisistaan, minkä vuoksi markkinoilla on paljon epäselvyyttä siitä, mikä on kumpi”, O’Riordan lisäsi.

Nettovirrat eurooppalaisiin digitaalisen omaisuuden ETP-rahastoihin olivat viimeisten 18 kuukauden aikana 483 miljoonaa dollaria, mukaan lukien 398 miljoonan dollarin sisäänvirtaukset pelkästään vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Coinbasen ja Bloombergin tietojen mukaan.

Varat eurooppalaisissa digitaalisten varojen ETP:issä ovat Morningstarin tietojen Ignites Europe -analyysin mukaan 4,3 miljardia euroa, kun ne olivat huipussaan 10,5 miljardia euroa vuoden 2021 lopussa.

Bitcoinin kurssi ei toistaiseksi ole reagoinut merkittävästi ETF:n listautumiseen. Vielä ei myöskään ole tietoa, milloin ETF olisi yksityissijoittajien saatavilla.

Saatat pitää myös näistä

Rahapelaamisen uusi aikakausi: Miten lisenssimarkkina avaa ovia sijoittajille

Suomen rahapelimarkkinat ovat suurten ja merkittävien muutosten kynnyksellä, kun maassa siirrytään kovaa…

Kuluttajien luottamus laskussa EU-alueella

Kuluttajien luottamus pitkästä aikaa laskussa Elokuussa EU-kuluttajien talousluottamus heikentyi ensimmäistä kertaa sitten…

EKP nostaa ohjauskorot korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2001

EKP:n koronnostopäätös odotettu Keskuspankki esittää, että pohjainflaation ollessa edelleen korkealla ovat ohjauskorkojen…

OP alkaa maksamaan korkoa omistaja-asiakkaiden käyttötileille

Kerroimme viime viikolla kuinka suuret suomalaiset pankit eivät tarjoa käyttötileille ollenkaan korkoa.…