EKP-Christina-Lagarde

EKP:n koronnostopäätös odotettu

Keskuspankki esittää, että pohjainflaation ollessa edelleen korkealla ovat ohjauskorkojen nostot tarpeellisia. 

27.07.2023 järjestetyssä EKP:n kokouksessa päätettiin odotetusti nostaa odotetusti kaikkia kolmea ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Perusrahoitusoperaatioiden korko on 2. elokuuta lähtien 4,25 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 4,50 prosenttia ja talletuskorko 3,75 prosenttia.

Mainos

Keskuspankin mukaan inflaatio on edelleen hidastumassa, mutta ei toivottua vauhtia. EKP:n neuvosto pyrkii päättäväisesti takaamaan, että inflaation nousu kahden prosentin tavoitteeseen ei veny liian pitkälle tulevaisuuteen.

EKP:n torstaina tekemä päätös nostaa viitetalletuskorkoaan neljännesprosenttiyksiköllä 3,75 prosenttiin vastaa korkeinta tasoa, johon se oli viimeksi yltänyt vuonna 2001, jolloin EKP yritti nostaa juuri käyttöön otetun euron arvoa.

Torstain laajalti odotettu päätös, joka on EKP:n yhdeksäs peräkkäinen koronnosto, tuli päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti korkoja saman verran.

Huolimatta siitä, että Fedin puheenjohtaja Jay Powell vakuutti keskiviikkona, että tiukennuksia voi tulla vielä lisää, sijoittajat odottavat yhä vahvemmin, että nämä koronnostot jäävät keskuspankkien viimeisiksi, sillä inflaatio laskee odotettua nopeammin Atlantin molemmin puolin.

Euro laski 0,8 prosenttia 1,099 dollariin EKP:n päätöksen jälkeen, kun keskuspankki ilmoitti, että se saattaa olla valmis lopettamaan kiristämiskampanjansa.

Yhdysvaltain valuuttaa vahvisti torstaina Yhdysvaltain bruttokansantuotetta koskeva odotettua vahvempi luku, joka osoitti maailman suurimman talouden kasvaneen 2,4 prosentin vuositasolla toisella neljänneksellä.

Euroalueen valtionlainamarkkinoilla korkoherkän Saksan kaksivuotisen joukkovelkakirjalainan tuotto laski 0,05 prosenttiyksikköä 3,22 prosenttiin, kun taas kymmenvuotisen joukkovelkakirjalainan tuotto pysyi 2,47 prosentissa. Joukkovelkalainakirjojen tuoton yleisesti laskiessa hintojen noustessa.

EKP:n ja Fedin toimet inflaation hillinnässä

Viime kuussa EKP sanoi poliittisessa lausunnossaan varmistavansa, että korot saatetaan tasolle, joka on ”riittävän rajoittava”, jotta inflaatio saadaan laskemaan korkotarkastajien 2 prosentin tavoitteeseen.

Torstaina keskuspankki kuitenkin muutti tätä sanamuotoa ja sanoi sen sijaan varmistavansa, että korot ”asetetaan riittävän rajoittaville tasoille niin kauan kuin on tarpeen”. Hintapaineet ovat 5,5 prosenttia eli lähes kolminkertaiset toivottuun 2 prosentin tasoon nähden.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde myönsi torstaina uuden sanamuodon ja sanoi, ettei se ole ”merkityksetön” ja että päättäjillä on ”avoin mieli sen suhteen, mitä päätöksiä tehdään syyskuussa ja seuraavissa kokouksissa”.

”On olemassa mahdollisuus korotukseen, on olemassa mahdollisuus taukoon”, hän lisäsi ja sanoi äänestyksen riippuvan tulevista taloustiedoista.

Kuluttajahintojen prosentuaalisen muutoksen viivakaavio osoittaa, että inflaatio laskee nopeasti myös Euroopassa.

Lähde: Statista

Euroalueen inflaatio on laskenut viime vuoden 10,6 prosentin huipusta, ja heinäkuun tietojen julkistamisen jälkeen maanantaina odotetaan inflaation hidastuvan edelleen.

EKP toisti varoituksensa, jonka mukaan inflaation odotetaan edelleen pysyvän ”liian korkeana liian pitkään”, ja sitoutui noudattamaan tulevissa korkopäätöksissä ”tiedoista riippuvaa lähestymistapaa”.

Se myös muutti inflaation kuvaustaan osoittaakseen, että se on luottavaisempi siihen, että hintapaineet ovat laskusuunnassa.

Viime kuussa EKP kertoi, että hintapaineissa on vain ”varovaisia merkkejä lieventymisestä”. Torstaina se totesi, että ”vaikka joissakin mittareissa on merkkejä lieventymisestä, pohjainflaatio on kaiken kaikkiaan edelleen korkea”.

Leikatakseen pankeille maksamiensa korkojen määrää EKP ilmoitti alentavansa korkoa, jota se maksaa varannoista, joita lainanantajien on pidettävä alueen keskuspankeissa.

Koronlaskijoiden mukaan tämä parantaisi EKP:n ohjauskorkojen välittymistä rahamarkkinoille. Hollantilaisen ING-pankin ekonomisti Carsten Brzeski sanoi kuitenkin, että tämä saattaa vähentää ”halukkuutta siirtää EKP:n korkoja tallettajille”. Euribor on jatkanut tasaista nousua ohjauskorkojen rinnalla.

Saatat pitää myös näistä

Muhkea 4,3 miljardia dollaria sakkoja: tunnetun pörssin toimitusjohtaja eroaa

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on…

Mihin viitekorko asettuu vielä tänä vuonna? Ekonomistit arvioivat laskua

Kolme pääekonomistia odottavat lähiaikoina korkojen laskua uutisoi Talouselämä. Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjien…