Kuva: Jetro Stavén

Pääekonomisti Juhana Brotherus huolissaan

Euroopan keskuspankin (EKP) päätökset ovat aiheuttaneet huolta monissa Euroopan maissa, inflaation hidastuessa myös erityisesti Suomessa. 

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus on tuonut esille, että EKP:n asettama korkotaso on Suomelle jo liian korkea. Hän nostaa esille huomion arvoisen faktan: kolmen viimeisen kuukauden aikana inflaatio Suomessa on ollut vain 0,2%. Tämä tarkoittaa, että vuositasolla inflaatio on selvästi alle prosentin.

Mainos

– Euroalueella ehkä vielä liian aikaista, mutta Suomessa inflaatiotaistelussa menty jo yli. Viimeisen 3kk aikana inflaatio 0.2% – vuosivauhti selvästi alle prosentin tahtia, Brotherus kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Brotherus viittaa Kauppalehden perjantaiseen pääkirjoitukseen, jonka mukaan ”inflaatiotaistoa” voi olla liian aikaista julistaa voitetuksi. 

EKP jatkaa nostoja

EKP on toiminut määrätietoisesti inflaation hillitsemiseksi ja on nostanut ohjauskorkoa yli neljä prosenttiyksikköä runsaan vuoden aikana. Nämä koronnostot ovat kuitenkin tuoneet mukanaan haasteita. Rakentaminen ja teollisuus ovat kokeneet kovimmat iskut. Palvelusektori, joka aiemmin selvisi paremmin, on myös alkanut tuntea paineita.

Korkeat ohjauskorot nostavat esimerkiksi Euribor-viitekorkoja, jotka määrittelevät suurelta osin lainojen hintoja markkinoilla. 

Eurooppalaiset markkinat ovat kärsineet inflaation vaikutuksesta jopa laajemmin kuin Suomi. Vaikka inflaatio onkin puolittunut huipustaan, sen lasku on ollut hitaampaa kuin odotettiin. 

Elokuussa Euroalueen inflaatio oli 5,3 prosenttia, mikä on yli kaksi kertaa suurempi kuin asetettu kahden prosentin tavoite. Erityisesti palkankorotukset ovat pitäneet hintoja koholla.

Vuoden alussa monet sijoittajat olivat optimistisia, mutta nyt tunnelma on muuttunut varovaisemmaksi. Historiallisesti korkea inflaatio on johtanut taantumaan ja työttömyyden nousuun. Tämän näkökulman kautta tulevaisuuden näkymät voivat olla haastavat.

Pääministeri Petteri Orpo on ilmaissut huolensa jatkuvista koronnostoista, erityisesti niiden mahdollisista vaikutuksista Suomen talouteen. Taantuman merkit ovat nähtävissä, mutta on epävarmaa, miten EKP reagoi tulevissa päätöksissään. 

Analyytikot odottavat keskuspankin jatkavan koronnostoja, mutta lopullinen päätös jää nähtäväksi. EKP:n päätökset tulevat olemaan merkittäviä Euroopan ja erityisesti Suomen talouden kehitykselle.

Jo torstaina odotetaan EKP:n uutta korkopäätöstä. Monet ennakoivat keskuspankin nostavan korkoa 0,25 prosenttiyksiköllä, asettaen sen neljään prosenttiin. Tätä mieltä on myös JP Morganin päästrategi Karen Ward, joka pitää inflaatiota tällä hetkellä markkinoiden merkittävimpänä epävarmuustekijänä.

Saatat pitää myös näistä

OP alkaa maksamaan korkoa omistaja-asiakkaiden käyttötileille

Kerroimme viime viikolla kuinka suuret suomalaiset pankit eivät tarjoa käyttötileille ollenkaan korkoa.…

Suomalaisten rahat tuskin kotiutumassa Venäjältä, ainakaan vielä

Suomalaiset rahastoyhtiöt ovat ilmaisseet varauksensa Moskovan viimeaikaisista ehdotuksista vaihtaa omaisuutta länsivaltioiden ja…

Metan Threads-sovellus vaikeuksissa

Threads, Metan kehittämä Twitter-kilpailija, kamppailee säilyttääkseen käyttäjiä noin kuukausi julkisuudessa paljon huomiota…