BTC/EUR

Tietoa Bitcoinista

Bitcoin hinta


Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologian avulla rakennettu kryptovaluutta. Arvoa ei takaa mikään valtio tai hallitus, vaan työntodiste-mekaniikka (engl. proof of work). Bitcoinin kehitti Satoshi Nakamoto – nimimerkki henkilölle tai isommalle ryhmälle, joka julkaisi Bitcoinin projektisuunnitelman lokakuun 31. päivä vuonna 2008. Tällä hetkellä Bitcoin on markkina-arvoltaan maailman suurin kryptovaluutta.

Bitcoinin historia

Nakamoto loi ensimmäisen Bitcoinin 3. tammikuuta 2009. Bitcoinia louhittiin alun perin teknologian harrastajien keskuudessa, kunnes ensimmäiset Bitcoinin kauppamarkkinat ilmestyivät heinäkuussa 2010. Hinta liikkui silloin noin 0,0008–0,08 dollarissa. Tähän mennessä Nakamoto oli jo siirtänyt Bitcoinin verkon hälytysavaimen ja koodisäilönhallinnan Gavin Andresenille, josta tuli Bitcoin Foundationin johtava kehittäjä.

Nakamoton louhiman ensimmäisen Bitcoin-lohkon jälkeen tuhannet kehittäjät ovat tuoneet parannuksia Bitcoinin koodiin. Viimeisen vuosikymmenen aikana Bitcoinin suosio on kasvanut digitaalisena omaisuusluokkana ja yhä useammat ihmiset, yritykset ja maat ovat hyväksyneet sen käytön. Jotkut maat ovat jopa säilyttäneet Bitcoin-varoja taseissaan.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin esitteli uuden tavan luoda valuutta (kryptovaluutta), joka voidaan luoda ja jota voidaan seurata julkisessa tilikirjassa (nimeltä lohkoketju). Tämän vuoksi valuutta ei pysty hallitsemaan tahot, joissa valta on keskittynyt, kuten esimerkiksi yritykset ja valtiot. 

Toisin kuin perinteisillä valuutoilla, jokainen, joka pystyy antamaan tämän verkon ylläpitämiseen tarvittavan laskentatehon, pitää kirjaa jokaisesta Bitcoin-tapahtumasta. Vastineeksi nämä osallistujat voivat saada Bitcoinia louhinnasta, joka on prosessi, jolla validoidaan tapahtumat, jotka lisätään kirjanpitoon ratkaisemalla monimutkaisia ​​pulmia. Tätä kutsutaan proof of work (PoW) -konsensusalgoritmiksi.

Mihin Bitcoinia käytetään?

Bitcoinia käytetään digitaalisena valuuttana vertaisverkossa tapahtuvissa transaktioissa sekä vaihdetaan tavaroiksi tai palveluiksi toimittajien kanssa, jotka hyväksyvät Bitcoineja maksuna. Bitcoin johtaa alati kehittyviä kryptovaluuttamarkkinoita ja jatkuvasti lisääntyviä digitaalisia omaisuuseriä, joita kuka tahansa voi lähettää ja vastaanottaa kaikkialla maailmassa ilman välikäsiä.

Lisää Bitcoinista

Työkalut