Binancen entinen toimitusjohtaja Changpeng 'CZ' Zhao

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä

Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on sopinut maksavansa 4,3 miljardia dollaria Yhdysvalloissa syytteeseen asetetuista rikoksista, jotka liittyvät pakotteiden rikkomiseen ja rahansiirtolakien vastaiseen toimintaan. Kyseessä on ”yksi suurimmista sakoista”, jonka Yhdysvallat on koskaan saanut yritykseltä.

Yrityksen perustaja Changpeng ”CZ” Zhao on myöntänyt syyllisyytensä henkilökohtaisiin syytteisiin Seattlessa ja suostunut maksamaan 50 miljoonan dollarin sakon sekä luopumaan toimitusjohtajan tehtävästään. Hänen tilalleen CEO:ksi astuu Richard Teng, entinen Abu Dhabin sääntelyviranomainen ja myöhemmin pörssin alueellisten markkinoiden johtaja.

Syytökset ja syyllisyyden myöntäminen

Syytteet annettiin asianmukaisen rahanpesun estämisen ohjelman ylläpitämättömyydestä, luvattomasta rahansiirtoliiketoiminnasta ja pakotelakien rikkomisesta. Zhao myönsi syyllistyneensä pankkisalaisuuslain rikkomiseen ja aiheuttaneensa rahoituslaitoksen rikkomuksen BSA:n mukaan

Viranomaisten kommentit ja sakkojen yksityiskohdat

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan yrityksen työntekijät tiesivät, että yhtiö palveli tuhansia käyttäjiä pakotelistoilla olevissa maissa, ja että tällaiset toimet olisivat Yhdysvaltain lain vastaisia. Erillisissä sopimuksissa Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja CFTC ilmoittivat omista järjestelyistään yhtiön kanssa. Valtiovarainministeri Janet Yellen korosti, että sopimus heidän osastonsa rahanpesun ja pakotteiden valvontaviranomaisten kanssa oli ministeriön historian suurin.

Yhtiö sopii ehtoja Yhdysvaltain hallituksen kanssa

Kryptopörssi on suostunut nimittämään riippumattoman sääntelyvaatimusten seuranta-asiantuntijan, joka valvoo yhtiön noudattamista sääntelyvaatimuksiin kolmen vuoden ajan. Tämän lisäksi yhtiö raportoi noudattamisestaan Yhdysvaltain hallitukselle, sakkojen ohella. Changpeng Zhao on kielletty ”nykyisestä ja tulevasta osallistumisesta toimintaan tai hallintoon”, vaikkakin tämä kielto päättyy kolme vuotta vahtikoiran nimityksen jälkeen.

Tapauksen ratkaisun merkitys

Tapauksen ratkaisu on merkittävä voitto Yhdysvaltain hallitukselle suurta kryptoalustaa vastaan. Tämä tulee vain viikkoja sen jälkeen, kun FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried todettiin syylliseksi petokseen ja salaliittoon liittyvistä syytteistä hänen kryptovaluuttapörssinsä osalta.

Zhao’n sääntöjen ohittaminen

Oikeuden asiakirjojen mukaan Zhao asetti yhtiön kasvun, markkinaosuuden ja voitot etusijalle Yhdysvaltain pankkisääntelyyn nähden. ”Parempi pyytää anteeksi kuin lupaa”, hän sanoi työntekijöilleen, asiakirjan mukaan. Tämä asenne leimasi koko organisaation toimintaa Zhao’n määrittelemällä Yhdysvaltain ”harmaalla alueella”. Hän varmisti, ettei yhtiö kerää ”tunne asiakkaasi” -tietoja käyttäjiltään, koska uskoi sen hidastavan kasvua ja alustan käytön helppoutta.

Tällaiset laiminlyönnit saattoivat operaattorin riskiin rikkoa useita Yhdysvaltain lakeja, mukaan lukien pakotesäännöt. Oikeuden asiakirjojen mukaan Zhao’n henkilökunta varoitti häntä siitä, että pörssi palveli käyttäjiä pakotelistalla olevista maista.

Uusi johtaja ja tulevaisuuden suunnitelmat

Blogikirjoituksessa yhtiö tunnusti saavuttaneensa ”ratkaisuja” eri viranomaisten kanssa. Pörssi on tehnyt rakenteellisia muutoksia viime vuosien aikana ja korostaa sen ”uutta johtoa, jolla on syvää kokemusta sääntelyn noudattamisesta”. Blogikirjoituksessa todetaan, että Binance on luottavainen tulevaisuudestaan ja uskoo yhtiön vahvistuvan, kun se rakentaa perustaa seuraavalle 50 vuodelle.

Richard Tengin asema ja tavoitteet

Uusi johtaja Richard Teng mainitsee, että yhtiöllä on edelleen noin 150 miljoonaa käyttäjää ja tuhansia työntekijöitä. Hän korostaa keskittyvänsä kolmeen pääalueeseen: 1) varmistamaan, että käyttäjät voivat luottaa yhtiön taloudelliseen vahvuuteen, turvallisuuteen ja suojaan, 2) yhteistyöhön sääntelijöiden kanssa korkeiden standardien ylläpitämiseksi maailmanlaajuisesti, mikä edistää innovaatioita tarjoten samalla tärkeää kuluttajansuojaa, ja 3) työskentelemään kumppaneiden kanssa kasvun ja Web3:n omaksumisen edistämiseksi.

Changpeng Zhao’n tulevaisuudensuunnitelmat

Changpeng Zhao ilmoittaa, että hän saattaa osallistua passiiviseen sijoittamiseen tai olla vähemmistöosakkaana eri projekteissa, sekä tutkia tarkemmin hajautettua rahoitusta (DeFi).

Yhdysvaltain Oikeusministeriön ilmoitus ja lehdistötilaisuus

Yhdysvaltain oikeusministeriö (DOJ) ilmoitti tiistaina aikaisin pitävänsä lehdistötilaisuuden, jossa kerrottaisiin ”merkittävistä kryptovaluuttaoikeudellisista toimenpiteistä”. Lehdistötilaisuudessa olivat läsnä oikeusministeri Merrick Garland, valtiovarainministeri Janet Yellen, apulaisoikeusministeri Lisa Monaco ja CFTC:n puheenjohtaja Rostin Behnam. Tilaisuudessa Monaco korosti, että tiistain toimenpide lähettää ”erehtymättömän viestin krypto- ja DeFi-yrityksille”.

Viranomaisten kommentit ja yhtiön rikkomukset

Jokainen viranomainen mainitsi yhtiön väitetyt rikkomukset, jotka sisältävät puutteelliset rahanpesun estämisen menettelyt. ”Viiden vuoden aikana, rakentaessaan liiketoimintaa Yhdysvaltain asiakkaiden kanssa, operaattori mahdollisti lähes miljardin dollarin laittomia maksuja, jotka liittyivät pakotelistalla oleviin maihin ja yksilöihin”, Monaco sanoi.

Lehdistön raportointi ja sovitteluehdot

Bloomberg, joka ensimmäisenä raportoi, että tiistain lehdistötilaisuus koskisi yhtiötä, uutisoi maanantaina, että DOJ:n syytteet voi ratkaista maksamalla 4 miljardin dollarin sakon ja sopimalla lykätystä syytteestä. Reuters vahvisti myöhemmin, että ilmoitus koskisi DOJ:n sopimusta yhtiön kanssa. The Wall Street Journal oli ensimmäisenä raportoinut, että Zhao aikoo erota toimitusjohtajan tehtävästä.

Saatat pitää myös näistä

Vuodesta 1968 toiminut pientalovalmistaja Jukkatalo Oy konkurssiin – työmaita yhä kesken

Raaka-aineiden hintojen nousuun ei pystytty sopeutumaan Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja Jukkatalo Oy…

Euroalueen talous hidastuu yhä – EKP:n koronnostoja epäillään

Euroalueen suurimpien talouksien edessä entistä haastavampia aikoja Bloomberg raportoi kahden Euroopan talousmahdin…

OP alkaa maksamaan korkoa omistaja-asiakkaiden käyttötileille

Kerroimme viime viikolla kuinka suuret suomalaiset pankit eivät tarjoa käyttötileille ollenkaan korkoa.…