Budjettilaskuri

Päivitetty vuodelle 2023!

Budjettilaskuri

Kuukausitulot

Ansiotulot

€/kk
€/kk
€/kk
Lahjat, veronpalautukset yms.

Pääomatulot

€/kk
€/kk
€/kk

Kuukausimenot

Asuminen

€/kk
€/kk
Lainan lyhennys ja lainanhoitomaksut.
€/kk
€/kk
Remontit, piha, siivous, huonekalut, kodinkoneet...
€/kk
Sähkölasku, vesilasku, lämmitys, netti...
€/kk
Kiinteistövero...

Liikkuminen

€/kk
€/kk
€/kk
€/kk
€/kk
€/kk
Bussi- ja junaliput, taksit, lennot...

Elinkustannukset

€/kk
€/kk
€/kk
Talouspaperi, pesuaineet yms.
€/kk
Parturi, meikit yms.

Ei-välttämättömät elinkustannukset

€/kk
€/kk
€/kk

Terveys

€/kk
€/kk
Ja muut terveyteen liittyvät vakuutukset
€/kk

Lapset

€/kk
€/kk
€/kk
Koulukirjat, elatusmaksut yms.

Vapaa-aika

€/kk
€/kk
€/kk
€/kk
€/kk
€/kk

Säästöt ja sijoitukset

€/kk
€/kk
€/kk
ASP-tili, pahan päivän säästöt, lapselle säästäminen yms.

Laina- ja luottokulut

Huom. ilmoita lainojen kuukausittaiset lyhennyserät.

€/kk
€/kk
€/kk

Muut kulut

€/kk
€/kk

Nollaa kentät

Budjettilaskuri on tärkeä työkalu ihan arkipäiväisen elämän suunnitelun kannalta, mutta etenkin aloitteleville sijoittajille tällainen talouslaskuri – ja kotitalouden menojen seuranta ylipäätään – toimii loistavana tukena sijoitussuunnitelman teossa.

Sijoituskohteet.fi on koonnut sivustolleen kattavan budjettilaskurin, jonka avulla pystyt selvittämään helposti sen, kuinka paljon sinulta voisi irrota kuukausi- ja vuositasolla rahaa sijoitusten kautta säästöön. Sinun ei tarvitse ladata budjettilaskuria erikseen excel-tiedostona, vaan voit hoitaa koko budjetin laskun suoraan Internet-selaimesi kautta. ”Näytä tulokset” -napista saat tarkan koosteen ja erittelyn omasta taloudestasi.

Miten budjettilaskuri toimii?

Siinä missä esimerkiksi sivustoltamme löytyvä korkoa korolle -laskuri vaatii hieman korkealentoisempaa matematiikkaa laskukaavoineen, on budjetin laskeminen tottakai huomattavasti yksinkertaisempaa. Tulot miinus menot – siinäpä tämä kotitalouden budjetin laskukaava kaikessa kokonaisuudessaan.

Budjettilaskuri kysyy aluksi kotitaloutesi nettotuloja, muita tuloja ja/tai eläkettä sekä mahdollisia pääomatuloja. Tämän jälkeen pääset erittelemään numerokenttiin muun muassa asumiseen, vapaa-aikaan, terveyteen, vakuutuksiin ja muuhun elämiseen kuluvia, kuukausittaisia menoeriä. Loppuun voit myös lisätä mahdolliset luoton- ja/tai lainanlyhennykset.

Muista kuitenkin olla menojen laskelmoinnissa aina rehellinen – jopa liiankin rehellinen. Menoerät onkin aina kannattavaa laskea vaikkapa piirun verran yläkanttiin kuin siten, että jotkin kulut ja kustannukset jätetään laskennasta kokonaan ulos. Tästä syystä sinun onkin hyvä pyöristää kaikki mahdolliset menolukemat aina ylöspäin, mikäli olet kahden vaiheilla yksittäisen menoerän suuruudesta.

Kun kaikki on mielestäsi budjettilaskuriin syötettyjen lukujen suhteen kunnossa, klikkaa ”Laske” -painiketta, ja talouslaskuri pyöräyttää alapuolelle esiin kuukausi- ja vuosikohtaisten nettotulojen sekä menojen lisäksi myös ylijäävän saldon sekä kuukausi- että vuositasolla. Voit muokata tämän jälkeen laskelmia vapaasti budjettilaskurin lukuja muuttamalla, ja laskemalla tulojen ja menojen suhteen uudestaan samaista lasku-nappia näpäyttämällä.

Sinun ei siis tarvitse ladata erinäistä budjettilaskuria excel-tiedostona, mutta tämä ei toki tarkoita, etteikö omien muistiinpanojen tekeminen olisi kannattavaa budjettia ja taloutta laskelmoidessa. Suosittelemmekin ottamaan kaikki syöttämäsi tulot ja menot budjettilaskurista talteen, jotta voit tehdä myöhemmin vertailua aiempiin budjettilaskurin lukemiin helpommin.

Henkilökohtainen budjetti – Laadi oma taloussuunnitelma

Budjetin laatiminen ei ole suinkaan tärkeää pelkästään valtion ja organisaatioiden kannalta. Kotitalouden budjetin suunnittelu onkin monin paikoin vähäistä, vaikka on selvää, että selkeällä kulujen ja menojen hahmottamisella, ja täten myös kattavan taloussuunnitelman luomisella, on ehdottomasti positiiviset vaikutukset kotitalouksien sekä yksilöiden raha-asioihin. Sen lisäksi, että saat henkilökohtaisen budjetin selvittämällä esiin kuukausittain ”ylijäävät” rahamäärät, saat myös selkeämpää kuvaa siitä, mistä menoeristä pystyt näitä jatkuvia kuluja mahdollisesti karsimaan.

Monille voikin tuottaa vaikeuksia hahmottaa kuukausittaiset menot kaikessa kokonaisuudessaan, sillä perinteisten asumiseen liittyvien kustannusten lisäksi kullakin kotitaloudella on myös lukuisia muita päivittäisia, viikottaisia ja kuukausittaisia kulueriä. Kovin moni meistä ei ilman tarkempaa kirjanpitoa pystykään varmasti kertomaan suorilta käsin sitä, kuinka monta euroa kotitaloudeltasi kuluu kuukauden aikana yhteensä esimerkiksi ostoksiin tai vapaa-ajalla ravintoloiden palveluihin.

Tässä kattava budjettilaskuri tuleekin hätiin, sillä sen avulla saat nämä talouden menoerät avattua vaihe vaiheelta esiin. Budjettilaskurin käyttö on kuitenkin vasta ensimmäinen askel omaan talouden hallintaan ja menojen seurantaan. Henkilökohtaisen budjetin ja taloussuunnitelman luomiseen kuuluu nimittäin myös näiden laskelmien jatkuva ja säännönmukainen seuranta kuukausi kuukaudelta, eli pysytkö budjetissa, vai nousevatko menot toisinaan yli ennalta määrätyistä rajoista.

Budjettilaskurin käyttö, ja sen pohjalta sopivan taloussuunnitelman luominen on kuitenkin avainasemassa sijoittamisen aloittamisessa, sillä täten varmistat oman taloutesi tasapainon säästämisen tai sijoittamisen ohessa. Tämän lisäksi talouslaskuri voi toki avata myös itse kunkin silmiä omien menojen leikkaamiseen, mikä ei tietty ole koskaan huono asia. Tuolle turhiin menoihin kuluvalle rahalle kun on mahdollista löytää varmasti helpostikin parempaa käyttöä.

Kotitalouden menojen seuranta ja sijoittaminen

Rahatilanteen hahmottelu ja raha-asioiden ennakolta suunnittelu ei siis ole ikinä huono asia, mutta erityisen tärkeiksi kotitalouden menojen seuranta tulee säästämisen ja sijoittamisen puitteissa. Samaa voidan sanoa esimerkiksi joiden suurempien yksittäisten investointien kohdalla – vaikkapa putki- tai keittiöremontin osuessa kohdalle.

Budjettilaskuri ja kotitalouden menojen kokonaisvaltainen seuranta onkin avuksi muun muassa:

  • Talouden tasapainottaminen
  • Menojen kokonaisvaltainen havannointi ja minimointi
  • Suunnittele kestävä budjetti pitkälle aikajänteelle
  • Saavuta säästö- ja/tai sijoitustavoitteesi hallitusti

Näistä viimeinen onkin sivustomme teeman kannalta meille olennaisin. Sijoittaminen on aina hyödyksi, ja jo pienilläkin kuukausittaisilla säästöillä takaat itsellesi parempaa taloudellista tulevaisuutta. Kenenkään ei kuitenkaan kannata sijoittaa yli omien varojen. Talouslaskurilla saakin selville helpoiten sellaiset sijoitussummat, joiden kanssa yksilöt ja kotitaloudet ylipäätään pystyvät niin sanotusti sopuisasti elämään.

Budjetin laskeminen onkin siis kätevää olit sitten ensimmäinen sijoituskohteesi osakkeet, rahastot tai vaikkapa sijoitusasunnot, joista viimeisessä kulujen kokonaisvaltainen hahmottaminen on tietty korostetun tärkeää kannattavuuden näkövinkkelistä.

Aloita sijoittaminen budjettilaskurista!

Siinä missä organisaatiot takaavat toimintansa jatkuvuuden tarkalla budjetin laskennalla, ja tuon budjetin noudattamisella, voidaan samat budjettiasiat kohdentaa myös kotitalouksien piiriin. Kukaan meistä ei voi kuluttaa loputtomiin omia tienestejään enemmän ilman, että jossain vaiheessa pökäle osuu tuulettimeen. Tästä syystä budjettilaskuri on käypä työkalu ihan jokaiselle yksilölle, olit sitten missä elämänvaiheessa tahansa.

Sijoittamisen aloituksen kannalta onkin eriarvoisen tärkeää, että sijoittajalla talouden tasapaino järky tuottotavotteiden pauloissa. Mikäli esimerkiksi joudut luopumaan rahasto-osuuksistasi tai osakkeistasi ”kesken kaiken”, ei korkoa korolle -ilmiö pääse sijoittamisen suhteen valloilleen. Pitkän aikavälillä sijoittamisen tulisikin aina olla sekä taloudellisesti kestävää että säännöllisesti jatkuvaa, jotta tuottavuus saadaan maksimoitua.

Siksi budjettilaskurin käyttö, ja talouden suunnttelu ylipäätään, on hyvä aloitusaskel sijoituskuvioiden hahmottelussa.

Budjettilaskuri on myös loistava työkalu esimerkiksi ensiasunnon ostajalle. Suurta pankkilainaa ottaessa pankit toki selvittävät kotitalouksien kulu- ja menoerät vähintäänkin samanlaisella tarkuudella kuin oheinen budjettilaskuri, mutta tästä huolimatta omakohtainen tulojen ja menojen seuranta on tällaisessa, uudessa tilanteessa enemmän kuin kannattavaa.