ETH / USD

ETH / EUR

Kurssi kehitys


Tietoa Ethereumista

Ethereum hinta


Mikä on Ethereum?

Ethereum on avoimen lähdekoodin ohjelmistoalusta joka käyttää Etheriä (ETH) digitaalisena valuuttana. Ethereum mahdollistaa älykkäiden sopimusten (engl. smart contract) ja hajautettujen sovellusten (DApps) luomisen ilman häiriöaikoja, petoksia, valvontaa tai kolmatta osapuolta.

Ethereumin historia

Ethereumin esitteli ensimmäisen kerran Vitalik Buterin projektisuunnitelmallaan (engl. white paper) vuonna 2013. Suunnitelmassa puhuttiin lohkoketjuverkostosta, joka tukee älykkäitä sopimuksia ja uusien kryptovaluuttojen luomista ilman tarvetta erillisille lohkoketjuille.

Ensimmäisen kolikkoannin jälkeen, jossa varoja kerättiin jopa 18,3 miljoonaa USD erinäisiin BTC rahastoihin, Ethereumin lohkoketju julkaistiin vuonna 2015. Julkaisunsa jälkeen lohkoketjua on päivitetty, tärkeimpänä siirtyminen työtodiste (engl. proof of work)  perusteisesta mallista – joka perustuu koneiden laskentatehoon – varantotodisteiseen (engl. proof of stake) malliin, jonka odotetaan parantavan lohkoketjun skaalautuvuutta.

Miten Ethereum toimii?

Ethereum toteuttaa älykkään sopimusalustan lohkoketjussa, joka mahdollistaa “ohjelmoitavan” sopimuksen luomisen. Tämän älykkään sopimuksen avulla kaksi osapuolta voivat asettaa kaupan ehtoja ilman, että heidän täytyy luottaa kolmanteen osapuoleen sopimuksen vahvistamisessa. Osapuolet maksavat käytöstä tietoverkkomaksun Etherin muodossa.

Älykkäiden sopimusten lisäksi Etherumin lohkoketju pystyy isännöimään muita kryptovaluuttoja, joita kutsutaan “tokeneiksi”, käyttämällä sen ERC20-yhteensopivuusstandardia.

Mihin Ethereumia käytetään?

Ethereumin alkuperäistä tokenia nimeltään Ether tai ETH, käytetään maksamaan tapahtumamaksuja lohkoketjun käytöstä. Kehittäjät voivat käyttää Ethereumia hajautettujen sovellusten luomiseen ja suorittamiseen, sekä uusien kryptovaluuttojen julkaisemiseen Ethereum-lohkoketjussa.

Ethereumin käytön lisääntyessä myös käyttömahdollisuudet lisääntyvät. Tarjolla on esimerkiksi hajautettuja rahoituspalveluja, pelaa-ja-tienaa pelejä, NFT-taidetta ja muuta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voidaanko Ethereumia jäljittää?

Kyllä, Ethereumissa kaikki siirrot ovat julkisia ja lohkoketjussa näkyviä, mutta kuten Bitcoinissa, Ethereum-lompakon omistajan henkilöllisyyttä ei suoraan voida tietää.

Miten Ethereumin hinta muodostuu?

Ethereumin hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Kryptovaluuttojen hintaan vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten teknologiset kehitykset, sääntelyuutiset ja markkinoiden yleinen sentimentti.

Mitä on Ethereumin louhinta?

Ethereumin louhinta oli aiemmin prosessi, jossa tietokoneet suorittivat monimutkaisia laskutoimituksia vahvistaakseen siirtoja ja lisätäkseen uusia lohkoja lohkoketjuun. Louhijat saivat palkkiona Etheriä.

Tämä prosessi on kuitenkin päättynyt Ethereum 2.0:n myötä, jossa siirryttiin Proof-of-Stake -konsensusmekanismiin.

Mistä Ethereumia voi ostaa?

Ethereumia voi ostaa monilta samoilla välittäjiltä kuin Bitcoinia, kuten Binance, Coinbase, ja Kraken. Monet kryptovaluuttoihin keskittyvät pörssit ja välittäjät tarjoavat Ethereumia.

Missä Ethereumeja voi säilyttää?

Ethereumia voi säilyttää erilaisissa lompakoissa: online-lompakot, mobiililompakot, työpöytälompakot, paperilompakot ja laitteistolompakot, kuten Ledger tai Trezor.

Milloin Ethereum siirtyy Proof-of-Stakeen?

Ethereum siirtyi Proof-of-Stake-järjestelmään syyskuussa 2022, osana ”The Merge” -päivitystä.

Milloin viimeinen Ether louhitaan?

Toisin kuin Bitcoinilla, Ethereumin tarjonnassa ei ole asetettu lopullista rajaa. Ethereum 2.0:n siirtymisen jälkeen Etherin uuden tarjonnan määrä riippuu verkon osallistujien palkitsemisjärjestelmästä.

Mikä on Ethereumin hinta vuonna 2025?

Ethereumin tulevaa hintaa on vaikea ennustaa tarkasti, sillä se riippuu monista tekijöistä, kuten teknologisesta kehityksestä, markkinoiden kysynnästä ja makrotaloudellisista olosuhteista.

Kuinka kauan Ethereumin siirto kestää?

Ethereumin siirtoajat vaihtelevat, mutta yleensä ne ovat nopeampia kuin Bitcoinin. Tyypillisesti siirrot vahvistetaan muutamassa minuutissa.

Voiko Ethereumia louhia omalla tietokoneella?

Ethereumia ei enää louhita Proof-of-Work-menetelmällä Ethereum 2.0:n jälkeen, joten perinteinen louhinta omalla tietokoneella ei ole enää mahdollista.

Artikkelit kryptovaluutoista

Binancen entinen toimitusjohtaja Changpeng 'CZ' Zhao
Muhkea 4,3 miljardia dollaria sakkoja: tunnetun pörssin toimitusjohtaja eroaa

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on…

Kvarn X | Kokemuksia & Arvostelu

Rekisteröityminen ja kampanjakoodi Sijoituskohteet pystyy tarjoamaan ainutlaatuisen kampanjakoodin lukijoillemme. Syötä kampanjakoodi SK…

Binance logo ja teksti "exchange the world"
Binance | Arvostelu & Kokemuksia

Yleiskatsaus Vuonna 2017 perustettu globaali kryptovaluuttapörssi, on lyhyessä ajassa saavuttanut merkittävän aseman…

Virtuaalivaluutta valtaa lisää inflaatiosta kärsiviä maita

Vaihtoehtoinen valuutta tie normaaliin talouteen? Kryptomarkkinat heilahtelevat voimakkaasti ja suosituimpien kolikkojen arvo…

Kuvassa puhelimen laskuri auki läppärin päällä, jonka näytöllä ovat Bitcoin ETF:n kurssit.
Euroopan ensimmäinen kryptopohjainen ETF listattu

Listaus valmis Euroopan ensimmäinen virtuaalivaluuttalle pohjattu ETF on listattu 12 kuukauden viivästyksen…