Jos tiedät miten kryptovaluuttalompakot toimivat, voit suoraan hypätä artikkelin keskikohdille, jossa esitellään parhaat Bitcoin lompakot vuonna 2024.
Kryptovaluuttojen käytön lisääntyessä markkinoille saapuu tasaisesti uusia kryptovaluuttojen välityspalveluita ja kryptovaluuttalompakkoja. Vaihtoehtojen lisääntyessä saattaa olla hankala tunnistaa, millainen säilytysmuoto olisi omaan tarpeeseen paras. Tässä artikkelissa käsitellään parhaat lompakot Bitcoinin säilyttämiseen. Huomaa, että monet näistä säilytystavoista soveltuvat myös muille kryptovaluutoille.
Ensimmäiseksi on tärkeä ymmärtää, että nimi lompakko on siinä mielessä hämäävä, että valitsemasi säilytystapa ei missään vaiheessa säilytä varoja. Käytitpä mitä säilytysmuotoa tahansa, varat ovat lohkoketjussa. Lompakko säilyttää salausavaimet ja / tai salasanan, jolla pääset käsiksi varoihisi.
Säilytystapoja on monenlaisia ja erot säilytystapojen ominaisuuksissa ovat merkittäviä. Kryptovaluuttojen säilyttämisessä tärkeintä on luonnollisesti varojen turvallinen säilytys. Tärkeä ominaisuus turvallisuuden lisäksi on kuitenkin käytön helppous.
Toiset lompakot on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, kun taas osa on tarkoitettu varojen pidempiaikaiseen säilöntään. Tämän vuoksi on hyvä tunnistaa omat tarpeet. Vaihtoehtoja löytyy niin ilmaiseksi kuin maksullisenakin.
On myös hyvä huomioida, että kryptovaluutoissa ei erotella rahapussia, pankkitiliä tai kassakaappia. Lompakoissa voidaan säilyttää varoja niin päivittäiseen käyttöön kuin pidempiaikaiseen säilytykseen. Mikään ei onneksi estä hankkimasta useampaa lompakkoa. Päivittäiseen käyttöön ja pidempiaikaiseen säilytykseen onkin hyvä hankkia erilliset säilöt.
Mikä on Bitcoin lompakko?
Kryptovaluuttalompakon tarkoitus on tarjota omistajalleen mahdollisuus kommunikoida lohkoketjun kanssa. Se voi olla online-palvelu, ohjelmisto tietokoneella, mobiiliappi, tai fyysinen laite eli ns. hardware-lompakko (eng. hot wallet). Pohjimmiltaan se pyrkii tarjoamaan visuaalisen käyttöliittymän lohkoketjuun. Sen avulla lähetetään ja vastaanotetaan kryptovaluuttoja samalla lailla kuin nettipankissa euroja.
Varat on myös mahdollista säilyttää välityspalvelussa ja online-lompakoissa. Näiden kahden ero on välillä häilyvä, sillä jotkut välityspalvelut toimivat vain pörsseinä, kun taas toiset pyrkivät tekemään myös varojen päivittäisestä käytöstä helppoa.
Pörssit ovat kuitenkin ensisijaisesti kauppapaikkoja, joissa sijoittajat ostavat ja myyvät kryptovaluuttoja. Kryptopörssejä ei voi suositella kryptovaluutan pidempiaikaiseen säilytykseen.
Ylipäätään kryptovaluutan säilyttäminen niin, että joku muu pääsee käsiksi privaattiaivaimeesi, jolla päästään käsiksi kaikkiin varoihin ei ole koskaan suositeltavaa. Säilyttäessäsi Bitcoinia pörssissä, varasi ovat pörssin hallussa, kun puolestaan Bitcoin lompakon avulla niiden täydellinen hallinta on sinulla itselläsi.
”Not your keys, not your Bitcoins”
Miten Bitcoin lompakko toimii?
Yhteistä kaikille lompakoille on, että kaikissa niissä on julkinen avain ja privaattiavain. Julkisella avaimella vastaanotetaan rahaa. Se toimii kuten pankkitilin numero. Privaattiavaimella taas päästään varoihin käsiksi.
Julkinen avain on kryptografinen koodi, joka on yleensä lyhennetty osoitteeksi. Osoite on rahan vastaanottamiseen tarkoitettu “tilinumero”, joka on vain lyhenne julkisesta avaimesta.
Voit siis jakaa julkista avainta ja osoitetta huoletta, kuten voisit jakaa tilinumeroasikin.
Privaattiavaimella päästään käsiksi julkisen avaimen takana oleviin varoihin. Privaattiavainta et halua ikinä jakaa kenenkään kanssa, koska sillä todistetaan varojen omistajuus. Se tarkoittaa, että avainten haltija pystyy käyttämään ja siirtämään varoja mielensä mukaan.
Privaattiavain voi olla monessa muodossa:
- 256 merkkiä pitkä binäärikoodi
- 64 merkkiä pitkä heksadesimaalinen koodi
- QR-koodi
- Muistitekninen lause (eng. Mnemonic phrase tai eng. seed phrase)
Tavallisimmin käyttäjälle privaattiavain esiintyy muistiteknisenä lauseena, johon suomen kielessäkin viitataan usein “seedinä”.
Muodostaan riippumatta privaattiavain muodostaa astronomisen suuren numeron. Syy tähän on, että tarpeeksi suurta lukua on mahdotonta veikata tai laskea auki, eli hakkeroida.
Privaattiavain voi olla yhdistettynä mihin tahansa määrään julkisia avaimia. Kun käyttäjä haluaa lähettää kryptovaluuttaa, tarvitsee hänen tietää vastaanottajan osoite ja lähettävä määrä. Kun kryptovaluuttaa siirretään, privaattiavain vahvistaa siirron “allekirjoittamalla” sen.
Transaktioiden tekemiseen tarvitaan siis molempia avaimia. Molemmat avaimet kuitenkin kulkevat kryptovaluuttalompakon mukana. Privaattiavain on näistä kahdesta huomattavasti tärkeämpi ja se onkin hyvä muistaa ulkoa tai säilöä erittäin turvallisessa paikassa.
Ero kryptovaluutan omistamisen ja hallintaoikeuden välillä
Kun kirjaudut kryptovaluuttapörssiin, saattaa sinusta tuntua, että omistat varasi. Kirjaudut sisään kuten nettipankkiin, josta lähetät ja vastaanotat transaktioita.
Näyttää, että varat ovat täysin hallussasi… Mutta mitä tapahtuu, kun koitat nostaa enemmän varoja, kuin pörssi on asettanut ylärajaksi – tai vähemmän kuin mitä on asetettu alarajaksi? Mitä jos valtio ilmoittaa, että pörssin on lopetettava kaikki kryptovaluuttojen siirrot? Pörsseissä on myös muita merkittäviä riskejä, jotka tarvitsevat ihan oman kirjoituksensa.
Ongelma varojen jäädyttämisestä tai katoamisesta ei liity vain pörsseihin; mikä tahansa Bitcoin lompakon tarjoaja, joka ei anna privaattiaivaimiasi täysin haltuusi on vaarallinen.
Ero kryptovaluutan omistamisessa ja hallussapidossa siis on, kenen hallussa privaattiavaimet ovat. Jos haluat omistaa Bitcoinisi tai muut kryptovaluuttasi, haluat avaimet itsellesi, niin ettei kukaan muu pääse niihin käsiksi.
Ohjelmistolompakko vs laitteistolompakko
Ennen kuin syventyy erilaisiin vaihtoehtoihin enempää, on hyvä ymmärtää perusjako lompakoiden välillä.
Ohjelmisto-lompakko (eng. hot wallet) tarkoittaa lompakkoa, joka on kytketty internetiin. Niitä on pääsääntöisesti helppo käyttää ja ne on suunniteltu päivittäiseen käyttöön. Vertaus on helppo tehdä perinteiseen kukkaroon, jossa haluat säilyttää vain päivittäiseen käyttöön soveltuvan kohtuullisen määrän varoja.
Yleensä software-lompakot ovat tietokoneohjelmistoja tai mobiiliappeja. Mobiililompakoita saa esimerkiksi Googlen Play Storesta tai Applen App Storesta. Näiden käyttäminen on helppoa ja puhelimella varoja voidaan siirtää esimerkiksi skannaamalla QR-koodi.
Tietokoneella käytettävät ohjelmistolompakot ovat siten monipuolisempia, että niitä voidaan käyttää myös kryptovaluuttojen kylmäsäilöntään.
Laitteistolompakko (eng. cold wallet), kuten olisi voinut jo arvata, on säilytysmuoto joka on offline-tilassa tai ei kytketty internettiin. Irtautuminen internetistä tarkoittaa, että turvallisuus hakkerointia vastaan kasvaa merkittävästi. Kääntöpuolena on kuitenkin käyttäjäriski. Salasanaa ei pystytä palauttamaan soittamalla asiakaspalveluun (joka koskee myös isoa osaa ohjelmistolompakoista). Varat ovat täysin käyttäjän vastuulla.
Salausavaimet on kytketty ulkoiselle, usein USB-muistitikkua muistuttavalle tallennusasemalle. Kun käyttäjä haluaa päästä varoihin käsiksi, kytkee hän tikun tietokoneeseen, suorittaa transaktiot ja ottaa laitteen irti koneesta. Salausavaimet eivät missään vaiheessa siirry tietokoneelle, vaan tapahtumat vahvistetaan laitteessa “internetin ulkopuolella”.
Laitteistolompakot maksavat noin 50-200 euroa. Vaihtoehtoja löytyy useilta eri valmistajilta. Niiden käyttäminen on usein hitaampaa ja työläämpää kuin ohjelmistolompakkojen, jonka takia niitä suositellaankiin käytettäväksi lähinnä suurten summien säilyttämiseen.
Parhaat vaihtoehdot 2024
- Paras aloittelijalle: Exodus
- Paras edistyneelle käyttäjälle: Electrum
- Paras mobiilikäyttäjälle: Trust Wallet
- Vaihtoehto mobiilikäyttäjälle: BlueWallet
- Vaihtoehto mobiilikäyttäjälle: Mycelium
- Paras laitteistolompakko: Ledger Nano X
- Paras turvallisuus: Trezor Model T
Säilöntämuotoa valitessasi ota huomioon mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Käytätkö varojasi päivittäin vai haluatko säilöä varallisuutesi pidemmäksi aikaan turvaan?
PARAS ALOITTELIJALLE
Exodus
Tyyppi: Ohjelmistolompakko
Hinta: ilmainen
Pilvitallennus: Kyllä
Kylmäsäilytys: Kyllä
Miksi suosittelemme
Suosittelemme Exodusta aloittelijoille erityisesti, koska se on ilmainen ja helppokäyttöinen. Exodus tarjoaa myös hyvää asiakaspalvelua, jonka lisäksi Exoduksessa on kylmäsäilö -ominaisuus.
Hyvät ja huonot puolet
Hyvät
- Sisäänrakennettu kryptovaluuttapörssi
- Laaja valikoima erilaisia kryptovaluuttoja
- Helppokäyttöinen
- Asiakaspalvelu
Huonot
- Ei avointa lähdekoodia
Arvostelu
Exodus tarjoaa ohjelmistolompakon hyvällä ja selkeällä käyttöliittymällä niin mobiililaitteille kuin tietokoneellekkin. Yksi suosituista ominaisuuksista on kryptovaluuttojen vaihtaminen, ostaminen ja myyminen suoraan sovelluksessa.
Uuden kryptovaluutan käyttöönotto voi olla haastavaa – etenkin aloittelijalle. Siksi on tärkeää, että tukea on saatavilla.
Vaikka Exodus on hyvä valinta aloittelijalle, kokeneempi käyttäjä ei välttämättä innostu kaikista sen ominaisuuksista. Erityisesti suljettu lähdekoodi luo kysymyksiä säilytyksen turvallisuudesta. Exodus ei kuitenkaan pääse käsiksi käyttäjän Bitcoin lompakkoon millään muotoa, joka tarkoittaa, että privaattiavaimet eivät koskaan lähde käyttäjän laitteesta.
Exoduksessa pystyt myös helposti säätämään transaktiomaksuja tai asettamaan transaktiomaksun määräytymään automaattisesti.
Jos säilytät vain Bitcoinia, ei Exodus silti ole ehkä paras valinta sinulle.
PARAS edistyneelle käyttäjälle
Electrum
Tyyppi: Ohjelmistolompakko
Hinta: ilmainen
Pilvitallennus: Kyllä
Kylmäsäilytys: Kyllä
Miksi suosittelemme
Kokeneemman käyttäjän ehdoton valinta on Electrum. Se tarjoaa turvaa, avoimen lähdekoodin ja kaikki tarvittavat ominaisuudet.
Hyvät ja huonot puolet
Hyvät
- Säädettävät transaktiomaksut
- Parempi turvataso vrt. monet muut ohjelmistolompakot
- Avoin lähdekoodi
Huonot
- Pelkistetty käyttöliittymä
- Vain Bitcoinille
- Ei virallista asiakaspalvelua, tuki vain yhteisöltä ja dokumentaatiosta
Arvostelu
Electrum on yksi alkuperäisitä Bitcoin lompakoista. Se julkaistiin jo 2011, vain kaksi vuotta Bitcoinin julkaisun jälkeen. Se ei ole muuttunut paljoa vuosien aikana, mutta erityistä tarvettakaan ei ole ollut.
Vaikka Electrumissa on pelkistetty käyttöliittymä, ja mahdollisuus vain Bitcoinin hallintaan sekä säilytykseen – toimii se tässä erinomaisesti. Ominaisuuksissa on kaikki ja vähän enemmänkin mitä kokenut Bitcoin käyttäjä osaa vaatia.
On myös sanottava, että vaikka käyttöliittymä on pelkistetty ja ei välttämättä niin hieno, kuin esimerkiksi Exoduksella, on se yksinkertaisuudessaan erinomainen. Kun “tylsään” ilmeeseen tottuu, huomaa käyttöliittymän olevan erittäin käytännöllinen ja tehokas.
Electrum on avointa lähdekoodia, mahdollistaa transaktiomaksujen säätämisen, ja sisältää ominaisuuden valita legacy Bitcoinin ja Segwitin välillä. Se tarjoaa myös käyttäjälleen mahdollisuuden valita haluamansa turvallisuuden taso. Voit esimerkiksi valita perinteisen säilytyksen lisäksi säilöntämuodon, jossa on 2-vaiheinen tunnistus, tai moniallekirjoitus (eng. multi-signature wallet). Voit myös lisätä “seedisi” loppuun omia sanoja.
Electrum on täydellinen valinta kokeneemmalle Bitcoin lompakon käyttäjälle, joka haluaa erinomaisen turvatason, mahtavat ominaisuudet ja kustomointi mahdollisuudet – kaikki yksinkertaisessa paketissa.
PARAS mobiilikäyttäjälle
Trust Wallet
Tyyppi: Mobiililompakko
Hinta: ilmainen
Pilvitallennus: Ei
Kylmäsäilytys: Ei
Miksi suosittelemme
Trust Wallet on mobiilikäyttäjien Electrum. Avoin lähdekoodi, privaattiavaimet tallennettuna laitteelle ja hyvät ominaisuudet tekevät Trust Walletista hyvän valinnan päivittäiseen käyttöön.
Hyvät ja huonot puolet
Hyvät
- Säädettävät transaktiomaksut
- Hyvä käyttöliittymä
- Avoin lähdekoodi
- iOS ja Android tuki
Huonot
- +|- Binancen omistuksessa vuodesta 2018
Arvostelu
Trust Wallet on kaikki oleelliset ominaisuudet täyttävä mobiililompakko. Arvostelut Google Play Storessa ovat tällä hetkellä 4,5 tähteä.
Käyttöliittymä on siisti ja yksinkertainen. Asentaminen on helppoa ja ilmaista. Trust Walletilla on jopa yli 5 miljoonaa aktiivista käyttäjää, joka tarkoittaa, että sitä kehitetään aktiivisesti.
Kuten monissa muissakin vastaavissa Bitcoin lompakoissa QR koodit mahdollistavat nopean ja käytännöllisen maksamisen yhdellä skannauksella.
Tämä kaikki yhdistettynä avoimeen lähdekoodiin tekee Trust Walletista erinomaisen valinnan pienten Bitcoin määrien säilytykseen.
Jos et innostu Trust Walletin käyttöliittymästä tai / ja säilöt pelkästään Bitcoinia, ovat avoimen lähdekoodin BlueWallet tai Mycelium myös erinomaisia valintoja.
PARAS laitteistolompakko
Ledger Nano X
Tyyppi: Laitteistolompakko
Hinta: 149€
Pilvitallennus: Ei
Kylmäsäilytys: Kyllä
Miksi suosittelemme
Valitsimme parhaaksi laitteistolompakoksi Ledger Nano X:n, koska se tarjoaa turvallisen kylmäsäilytyksen Bluetoothin tai USB:n välityksellä. Ledgerin tietokoneohjelmisto sekä mobiilisovellus ovat huippuluokkaa.
Hyvät ja huonot puolet
Hyvät
- Avoin lähdekoodi hyvällä tuella
- Bluetooth käytön helppous
- Säilytystila jopa 20 sovellukselle
- Ledger Live
Huonot
- Hinta
- Bluetooth mahdollistaa tietoturvariskin (voi käyttää halutessaan vain USB:lla)
- Rajoitettu tila
Arvostelu
Ledger Nano X on toisen sukupolven laitteistolompakko Ranskalaiselta Ledger nimiseltä yritykseltä, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2014. Ledgerin ensimmäinen tuote Ledger Nano S hallitsi markkinoita pitkään.
Nano X muistuttaa USB tikkua. Se on yhdistettävissä koneeseen USB:n ja Bluetoothin välityksellä. Bluetooth mahdollistaa käytännöllisen yhdistämisen myös mobiililaitteisiin. Nano X tukee tällä hetkellä yli 1800 kryptovaluuttaa.
Vaikkakin laite itsessään on kylmäsäilö, Ledger tarjoaa Ledger Live nimistä palvelua, jossa käyttäjä pääsee hallinnoimaan omistuksiaan. Laite kiinnitetään koneeseen USB-C johdolla.
Ledger tarjoaa myös edullisempaa Ledger Nano S Plussaa, jonka ominaisuudet ovat tavalliselle Bitcoin lompakon käyttäjälle riittävät. Ledgerin omilla sivuilla on hyvä vertailu Nano S Plussan ja Ledger Nano X:n välillä.
Ledgerin tuotteet eivät ole syystä markkinoiden suosituimpia; niissä yhdistyvät turvallisuus ja helppokäyttöisyys aivan oikeassa suhteessa.
PARAS turvallisuus
Trezor Model T
Tyyppi: Laitteistolompakko
Hinta: 271€
Pilvitallennus: Ei
Kylmäsäilytys: Kyllä
Miksi suosittelemme
Trezor tarjoaa parhaat turvallisuusominaisuudet ja historian turvallisimpana vaihtoehtona.
Hyvät ja huonot puolet
Hyvät
- Selainpohjainen käyttöliittymä
- Käyttöliittymässä sisäänrakennetut kryptovaluuttapörssit
- Paljon tuettuja kryptovaluuttoja
- Avoin lähdekoodi
Huonot
- Korkea hinta
- Pieni näyttö
- Sekava ensikäyttäjälle
Arvostelu
Trezorin Model T on toisen sukupolven laitteistolompakko. Model T on hyvin samantapainen kuin Ledger, sillä erolla, että se tarjoaa pääsyn kolmannen osapuolen kauppapaikkoihin suoraan selain pohjaisesta käyttöliittymästä.
Model T on vanhaan malliin verrattuna päivittänyt fyysisistä painikkeista kosketusnäyttöön. Sen lisäksi laitteessa on MicroSD paikka, joka mahdollistaa PIN-koodin salaamisen.
Kuten Ledger Nano X, Trezorin Model T yhdistetään tietokoneeseen tai puhelimeen USB-C tyypin johdolla. Tällä hetkellä se tukee yli 1200 erilaista kryptovaluuttaa.
Trezorin laitetta pidetään yleisesti ottaen hieman Ledgerin vastaavaa turvallisempana Bluetooth yhteyden puutteesta johtuen. (Mikään ei estä olemaan käyttämättä Ledger Nano X:n Bluetooth ominaisuutta.)
Vertaa parhaita Bitcoin lompakoita
Yritys | Lompakon tyyppi | Hinta | Sisäänrakennettu välityspalvelu |
---|---|---|---|
Exodus Paras aloittelijoille | Ohjelmisto | Ilmainen | Kyllä |
Electrum Paras edistyneille käyttäjille | Ohjelmisto | Ilmainen | Ei |
Trust Wallet Paras mobiililompakko | Ohjelmisto | Ilmainen | Kyllä |
Ledger Nano X Paras laitteistolompakko | Laitteisto | 149€ | Kyllä |
Trezor Model T Paras turvallisuus | Laitteisto | 271€ | Kyllä |
Yhteenveto
Työkaluja säilytykseen on paljon ja parhaan Bitcoin lompakon valinta saattaa tuntua haastavalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kunhan et valitse epäluotettavaa vaihtoehtoa ja menetä kryptovaluuttojasi, säilytysmuodon voi aina vaihtaa.
Suosittelemme säilytykseen useampaa vaihtoehtoa. Kylmäsäilö pidempiaikaisille säästöille ja esimerkiksi mobiililompakko päivittäiseen käyttöön, jonne siirretään varoja tarpeen mukaan.
Etsitpä sitten helppokäyttöistä ohjelmistolompakkoa, tai todella hyvin varallisuuttasi suojaavaa laitteistolompakkoa, löydät varmasti tarpeitasi vastaavan säilytystavan.
Vertailussa ensisijainen prioriteetti oli turvallisuus. Kun ryhdyt omaksi pankiksesi ei kukaan muu ole katsomassa varojesi turvallisen säilytyksen perään. Onneksi vuonna 2022 turvallisuutta ei joudu uhraamaan muiden ominaisuuksien ehdolla, vaan parhaat vaihtoehdot ovat erittäin turvallisia, jonka lisäksi ne sisältävät kaikki Bitcoin lompakon tarvittavat ominaisuudet.
FAQ
Mikä on Bitcoin lompakko?
Se on privaattiavaimen ja julkisen avaimen säilö. Privaattiavaimella vahvistetaan transaktiot ja hallitaan varallisuutta. Julkinen avain taas toimiii käytännössä ”tilinumerona”. Bitcoin lompakko siis säilöö avaimet Bitcoinin hallintaan, mutta ei itse varoja. Tämä tarkoittaa, että avainten haltija omistaa lompakon ja sitä myötä sen sisällön.
Usein, kun puhutaan Bitcoin lompakosta viitataan kryptovaluuttapörssiin, joka tarjoaa lompakon osana palveluitaan.
Miten Bitcoin lompakko toimii?
Lohkoketju on julkinen tilikirja, jossa kaikki Bitcoin transaktiot tapahtuvat Bitcoin lompakoiden aloitteesta. Kun transaktio tapahtuu, tietty määrä varallisuutta siirtyy lompakoiden välillä.
Tapahtuman toteutuessa lompakoiden privaattiavaimet vahvistavat, että ovat ne ovat lompakoiden omistajia, joista varoja ostetaan tai myydään. Lompakossa voi pitää niin vähän tai paljon varallisuutta kuin haluaa.
Paljonko Bitcoin lompakko maksaa?
Iso osa vaihtoehdoista on ilmaisia. Kuluja syntyy vain, jos varoja siirretään. Siirron yhteydessä lohkoketju veloittaa transaktiomaksun, jonka lisäksi – riippuen minkä typppiinen lompakko sinulla on – joudut myös maksamaan välitysmaksun. Jos käytät esimerkiksi välityspalvelua lompakkonasi, saatat joutua maksamaan kiinteän kulun tai prosenttiosuuden siirron summasta.
Laitteistolompakot maksavat 50 eurosta jopa 300 euroon asti.
Miten myyn lompakossa olevat Bitcoinit?
Bitcoinia ei pysty noin vain muuttamaan fiat-rahaksi. Kun haluat myydä varoja sinun täytyy siirtää ne ensin kryptovaluuttapörssiin, ellei lompakkosi tue suoraa yhteyttä välityspalveluihin. Kryptovaluuttapörssi hoitaa kauppatapahtuman puolestasi ja ottaa yleensä palkkiokseen prosenttiosuuden myydystä summasta.