Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka on herättänyt paljon kiinnostusta ja keskustelua sen luomisesta lähtien vuonna 2009. Sen houkuttelevuus perustuu hajautettuun ja sensuroimattomaan luonteeseen sekä siihen, että se on rajallinen resurssi, josta on saatavilla vain 21 miljoonaa yksikköä. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme bitcoin halving -tapahtumaa, joka on yksi sen arvoon vaikuttava tekijä, ja pohdimme sen merkitystä erityisesti sijoittajien näkökulmasta.

Mainos

Bitcoin halving: Mikä se on?

Halving on englannin kielinen sana ja voidaan vapaasti kääntää suomeksi puoliintumiseksi. Käytämme tässä artikkelissa molempia termejä ristiin.

Louhijat turvaavat verkkoa hyökkäyksiltä ja varmentavat kaikki siirrot lohkoketjuun eli digitaaliseen kirjanpitoon. Tästä hyvästä he saavat palkkioita.

Puoliintuminen tarkoittaa sitä, että virtuaalivaluutan louhijoille palkkiona maksettavien uusien bitcoinien määrä puolittuu. Tämä tapahtuma on säädetty jo alkuperäisessä koodissa ja se tapahtuu joka 210 000 lohkon välein, mikä tarkoittaa noin neljän vuoden välein. 

Ensimmäinen halving tapahtui vuonna 2012, toinen vuonna 2016, kolmas vuonna 2020 ja seuraava vuonna 2024. Puoliintumiset jatkuvat vuoteen 2140 asti, jolloin tapahtuu viimeinen halving, jonka jälkeen tätä virtuaalista valuuttaa ei louhita enää lisää. Tämän jälkeen louhijoille maksetaan vaan transaktiomaksuja palkkioiden sijaan

Mutta miksi halving tapahtuu noin joka neljäs vuosi? Käytetty algoritmi on asetettu niin, että uusia ”kolikkoja” syntyy lohkoista joka 10 minuutin välein. Joissain lohkoissa menee yli 10 minuuttia ja joissain vähemmän. Tämä vaikuttaa siihen milloin seuraava halving tapahtuu.

Bitcoin halvingin vaikutukset hintaan ovat olleet huomattavia, ja aiemmat tapahtumat ovat yleensä johtaneet arvon nousuun. Tarkastellaanpa tarkemmin kunkin halvingin vaikutuksia:

3.1. Ensimmäinen halving (2012)

Ensimmäinen bitcoin halving tapahtui marraskuussa 2012. Tätä ennen yksi lohko palkitsi louhijat 50 kolikolla. Halvingin jälkeen palkkio puolittui 25 yksikköön. Tapahtumaa edeltävänä vuonna virtuaalikolikon arvo oli noussut huomattavasti, mutta vieläkin merkittävämpi nousu tapahtui vuonna 2013, jolloin hinta nousi vuoden 2013 aikana noin 13 dollarista yli 1 100 dollariin.

3.2. Toinen halving (2016)

Toinen bitcoin halving tapahtui heinäkuussa 2016, jolloin louhijoiden palkkio puolittui 25 yksiköstä 12,5 kolikkoon. Tämän seurauksena yhden kolikon arvo nousi hitaammin kuin ensimmäisen halvingin jälkeen, mutta nousu oli silti merkittävä. Vuoden 2016 alussa arvo oli noin 430 dollaria ja vuoden lopussa noin 950 dollaria. Vuoden 2017 aikana arvo kuitenkin räjähti ja nousi hetkellisesti yli 19 000 dollariin.

3.3. Kolmas halving (2020)

Kolmas puoliintuminen tapahtui toukokuussa 2020, jolloin louhijoiden palkkio puolittui jälleen (12,5 –> 6,25). Tämän halvingin jälkeen hinta ei heti räjähtänyt nousuun, mutta loppuvuodesta 2020 ja vuoden 2021 aikana hinta kipusi ennätyksellisiin lukemiin, lähes 70 000 dollariin. Vuoden 2021 aikana kyseisen virtuaalivaluutan arvo koki myös voimakkaita heilahteluja, mutta yleinen suuntaus oli nousujohteinen.

Miksi bitcoin halving vaikuttaa hintaan?

Puoliintumisen vaikutus hintaan voidaan yleisesti ymmärtää tarjonnan ja kysynnän periaatteiden kautta. Kun uusien louhinnasta syntyvien kolikoiden määrä laskee, tarjonta vähenee. Jos kysyntä pysyy samana tai kasvaa, niukempi tarjonta voi johtaa hinnan nousuun. 

Tällä hetkellä kolikkoa on louhittu lähes 19 350 000 kappaletta ja jäljellä on näin vain noin 1 650 000 kappaletta. Tämä rajallinen määrä (21 miljoonaa) tekee siitä entistä houkuttelevamman sijoituskohteen, mikä voi lisätä kysyntää. Mikään muu omaisuusluokka ei ole yhtä niukka, sillä esimerkiksi kultaa ja hopeaa voidaan löytää ja louhia aina vaan lisää. 

Halving-tapahtumien historiallinen vaikutus arvoon viittaa siihen, että sijoittajat tarkkailevat näitä tapahtumia ja saattavat tehdä ostoja ennakoiden arvonnousua. Tämä puolestaan voi johtaa itseään toteuttaviin ennusteisiin, jolloin hinta todella nousee, koska sijoittajat odottavat sen nousevan.

Bitcoin halving sijoittajan näkökulmasta

Puoliintuminen on tärkeä tapahtuma sijoittajille, sillä se voi tarjota merkittäviä mahdollisuuksia arvonnousuun. Menneet tapahtumat viittaavat siihen, että puoliintumiset voivat olla hyviä ostopaikkoja, mutta sijoittajien on tärkeää tehdä oma tutkimuksensa ja olla tietoisia markkinoiden muista tekijöistä.

Aikaisemmissa sykleissä tuotot halvingin jälkeen ovat olleet:

  • 9575% 2012-2014
  • 3013% 2016-2017
  • 652% 2020-2021
Tuotot puoliintumisesta seuraavaan huippuun. Kaavio luotu Tradingview avulla.

On tärkeää muistaa, että kurssi voi vaihdella voimakkaasti, ja sijoittajien on varauduttava riskeihin ja volatiliteettiin. Pitkän aikavälin sijoitusstrategia, joka perustuu fundamentteihin ja riskienhallintaan, voi auttaa sijoittajia hyötymään bitcoin halvingin tarjoamista mahdollisuuksista.

Yhteenveto

Bitcoin halving on merkittävä tapahtuma virtuaalikolikon elinkaarella, ja sen historialliset vaikutukset hintaan ovat olleet huomattavia. Sijoittajien on tärkeää ymmärtää, että vaikka aiemmat puoliintumiset ovat johtaneet arvonnousuun, tulevaisuuden hintakehitystä on vaikea ennustaa varmasti. Kuitenkin halving-tapahtumien ymmärtäminen ja niiden vaikutusten analysointi voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä ja hyödyntämään mahdollisia markkinamahdollisuuksia.

Vaikka bitcoin halving saattaa tarjota houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia, on tärkeää muistaa, että kryptovaluuttamarkkinat ovat edelleen hyvin epävakaat ja riskialttiit. Sijoittajien tulisi tehdä perusteellinen tutkimus, arvioida riskit ja määrittää, kuinka suuren osan heidän salkustaan tulisi koostua kryptovaluutoista. Diversifiointi ja tasapainoinen salkku ovat avainasemassa sijoitusten suojaamisessa eri markkinatilanteissa.

Lopuksi, puoliintumisen seuraaminen ja ymmärtäminen voi tarjota sijoittajille arvokkaita oivalluksia kryptovaluuttamarkkinoiden dynamiikasta ja auttaa heitä navigoimaan tässä monimutkaisessa ja jatkuvasti muuttuvassa sijoitusmaailmassa. Jokaisen sijoittajan on kuitenkin tehtävä omat johtopäätöksensä ja määritettävä, kuinka suuri rooli bitcoin halvingilla on heidän sijoitusstrategiassaan.

Kurssia ja kaikkien kryptovaluuttojen kursseja voit seurata päivittäin sivuiltamme löytyvän työkalun avulla. Lisää meidän kirjoittamia kryptovaluutoista kertovia artikkeleita löydät tämän linkin takaa. 

Saatat pitää myös näistä

Sijoittaminen fossiilisiin polttoaineisiin – ylituottoa tarjolla?

Öljyn kysyntä ennätyslukemissa Tänä kesänä sään ääri-ilmiöt ovat jälleen näyttäneet voimansa tulvien…

Rahapelaamisen uusi aikakausi: Miten lisenssimarkkina avaa ovia sijoittajille

Suomen rahapelimarkkinat ovat suurten ja merkittävien muutosten kynnyksellä, kun maassa siirrytään kovaa…

EKP nostaa ohjauskorot korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2001

EKP:n koronnostopäätös odotettu Keskuspankki esittää, että pohjainflaation ollessa edelleen korkealla ovat ohjauskorkojen…

Kuluttajien luottamus laskussa EU-alueella

Kuluttajien luottamus pitkästä aikaa laskussa Elokuussa EU-kuluttajien talousluottamus heikentyi ensimmäistä kertaa sitten…