Raaka-aineiden hintojen nousuun ei pystytty sopeutumaan

Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja Jukkatalo Oy on hakeutunut konkurssiin. Yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsä kommentoi tilannetta:

”Konkurssin taustalla on kustannusten viimeaikainen raju nousu, ennen muuta raaka-aineiden hintojen nousu.”

Konkurssihakemus jätettiin Oulun käräjäoikeuteen maanantaina. Sydänmetsän mukaan Jukkatalon tilannetta pahensi koronapandemian aiheuttama voimakas kysynnän kasvu.

”Meillä oli suuri tilauskanta, jota me jouduimme toimittamaan kuluttajille sellaiseen hintaan, että ne projektit olivat meille tappiollisia,” kertoi Sydänmetsä STT:lle.

Lisäongelmana Jukkatalolla oli rakennusalan korkeasuhdanne. Tämän takia yritys ei saanut riittävästi työvoimaa, josta seurasi myöhästymisiä ja reklamaatioita.

Viime vuoden lukujen valossa Jukkatalo teki tappiota 4,6 miljoonaa euroa, kun taas liikevaihto oli 95 miljoonaa euroa. Sydänmetsä vertaa aikaa ennen pandemiaa: ”Ennen koronapandemiaa liikevaihto liikkui 60-70 miljoonassa eurossa.”

Kesä haasteellinen

”Tästä olisi ehkä selvitty, jos suhdanne olisi säilynyt siedettävänä, mutta kun rakentamisen suhdanne vajosi saman tien todella alas, emme kyenneet sopeuttamaan toimintaamme niin kovalla tahdilla, että tästä olisi selvitty,” Sydänmetsä kertoo.

Heinäkuun loppu oli erityisen haastavaa aikaa Jukkatalolle. Sydänmetsä avaa:

”Oletimme kesäkauden olevan meille parempi, mutta se ei sitten ollutkaan. Kun aloimme laskea ensi talven näkymiä, totesimme että siitä ei ole mahdollista selviytyä.”

Työmaita kesken

Yrityksellä on tällä hetkellä noin 50 keskeneräistä työmaata. Nämä ovat enimmäkseen omakotitaloja, mutta mukana on myös isompia kohteita.

Jukkatalon konkurssin myötä Sydänmetsä rauhoittelee tilannetta: ”Asiakkaat ovat maksaneet meille suurin piirtein sitä tahtia kun toimitusta on toteutettu, eli sinänsä asiakkailla on vielä suurin piirtein sen verran varoja käytettävissä projektin loppuun viemiseen kuin mitä se meidän arviomme mukaan tulisi maksamaan.”

Lopuksi hän lisää: ”Jukkatalolla oli viime vuodenvaihteessa noin 200 työntekijää. Lisäksi Jukkatalo on työllistänyt alihankkijoiden kautta noin sata henkeä.”

Tällä hetkellä yhtiön toiminta on täysin pysähdyksissä, ja jatkosta päättää pesänhoitaja. Sydänmetsä summaa: ”Pesänhoitaja katsoo miten toimintaa jatketaan, jos jatketaan, ja millä laajuudella.”

Tietoa yrityksestä

Jukkatalo, joka on tarjonnut muuttovalmiita omakotitaloja ja talopaketteja kuluttajille, on ollut yksi Suomen johtavista omakotitalovalmistajista. Parhaimmillaan he ovat myyneet yli 500 talopakettia vuosittain. Alalla muita tunnettuja toimijoita ovat Kastelli ja Desingtalo.

Jukkatalon haasteet liittyvät lisääntyneisiin kustannuksiin, mutta myös Ukrainan sotaan ja koronapandemiaan. Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli yli 95 miljoonaa euroa, mutta tappiota kertyi 4,6 miljoonaa.

Jukkatalo kuuluu PRTForest -konserniin, jonka tytäryhtiö se oli. Samaan konserniin kuuluu Piklas Oy, joka valmistaa ikkunoita ja ovia.

Vaikeudet taloteollisuudessa

Kauppalehden mukaan ennen Jukkataloa useat pienemmät talopakettiyritykset ovat ajautuneet konkurssiin.

Esimerkiksi Kontiolahdessa sijainnut Aatelitalot meni konkurssiin edellisenä elokuuna, ja sen jälkeen Pirkanmaalla toimiva Evesa-talot sekä kempeleläinen Saagatalot joutuivat vaikeuksiin tämän vuoden alussa.

Rakennustutkimus RTS:n mukaan vuonna 2021 piti alun perin aloittaa 9 000 pientalon rakennusprojekti. Kuitenkin heinäkuussa ennusteita päivitettiin, ja määräksi arvioitiin alle 6 000 taloa.

Kauppalehden mukaan Jukkatalo on työllistänyt 223 henkilöä suoraan ja monia muita alihankinnan kautta.

Saatat pitää myös näistä

EKP nostaa ohjauskorot korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2001

EKP:n koronnostopäätös odotettu Keskuspankki esittää, että pohjainflaation ollessa edelleen korkealla ovat ohjauskorkojen…

Muhkea 4,3 miljardia dollaria sakkoja: tunnetun pörssin toimitusjohtaja eroaa

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on…

Yle: Ennuste kertoo: näin asumismenot kallistuvat – omakotitalon ja vuokrakämpän välillä huima ero

Asumismenot yhä kasvussa Suomalaisten asumismenot kasvavat vuonna 2023 edelleen, mutta viime vuoden…

Mihin viitekorko asettuu vielä tänä vuonna? Ekonomistit arvioivat laskua

Kolme pääekonomistia odottavat lähiaikoina korkojen laskua uutisoi Talouselämä. Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjien…