Suomalaiset rahastoyhtiöt ovat ilmaisseet varauksensa Moskovan viimeaikaisista ehdotuksista vaihtaa omaisuutta länsivaltioiden ja Venäjän kesken. 

Vaikka tilanne on herättänyt laajaa kiinnostusta, monet rahastojohtajat kertovat tällä hetkellä seuraavansa lähinnä kehityksen suuntaa eivätkä usko nopeisiin ratkaisuihin.

Omaisuusvaihtoehto nousi esiin, kun Kreml esitti idean vaihtaa Venäjälle jääneitä omaisuuseriä länsimaiden takavarikoimiin venäläisvaroihin, erityisesti pakotteiden takia. Asiasta raportoi muun muassa Financial Times.

”Erilaisia avauksia rahaston Venäjällä olevan omaisuuden suhteen tulee säännöllisesti. Kukin tapaus arvioidaan erikseen osuudenomistajien etu mielessä”, muistuttaa OP Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Juha Takala. 

Rahastoyhtiö Danske Investin toimitusjohtaja Janne Hirvonen tuo esille järjestelyn haasteet ja pohtii: ”Miten tällaisessa vaihdossa muodostuisi luotettava markkinahinta vaihdon kohteena oleville omaisuuserille”.

Lisäksi hän huomauttaa, että rahastojen varojen myynti markkinahintaan voisi olla erittäin haastavaa.

”Tällainen järjestely voisi olla erittäin haasteellinen sijoitusrahastojen tilanteessa, koska lähtökohtaisesti rahastojen varat pyritään aina myymään markkinahintaan”, Hirvonen sanoo.

Sotakoneen rahoitus

Eettiset kysymykset ovat myös olennainen osa keskustelua. Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Eronen suhtautuu varauksellisesti uutisiin Moskovasta. 

”Seuraamme tilannetta”, toteaa Eronen ja jatkaa, ”Asiaa olisi tarkasteltava myös eettiseltä kannalta. Emme missään tapauksessa halua olla mukana rahoittamassa Venäjän sotakonetta.” 

Eronen mainitsee, että Nordea Fundsin Venäjä-rahastoissa oli ennen sotaa noin 40 000 sijoittajaa, joista noin puolet olivat suomalaisia. 

Rahaston arvo oli ennen konfliktia noin 140 miljoonaa euroa, mutta ”Tällä hetkellä arvoa on mahdoton määritellä, ja arvo on lähellä nollaa”, Eronen toteaa.

OP-Rahastoyhtiön Venäjä-rahaston koko oli ennen sodan alkua noin 170 miljoonaa euroa, ja se palveli noin 17 000 sijoittajaa. Useat muut rahastoyhtiöt, kuten Danske Invest, Nordea Funds, OP-Rahastoyhtiö ja Seligson, ovat tarjonneet Venäjälle sijoittavia rahastoja.

Kuitenkin Venäjän viimeaikaisten toimien vuoksi monet ovat joko lopettaneet tai tilapäisesti keskeyttäneet rahastojensa toiminnan.

Financial Timesin mukaan EU:n ja Venäjän välillä ei tällä hetkellä käydä neuvotteluja omaisuusvaihdoista, eikä neuvottelujen aloittamista pidetä kovin todennäköisenä.

Saatat pitää myös näistä

Suomi inflaatiotaistelun merkittävimpiä häviäjiä – ”inflaatiotaistelussa menty jo yli”

Pääekonomisti Juhana Brotherus huolissaan Euroopan keskuspankin (EKP) päätökset ovat aiheuttaneet huolta monissa…

Mihin viitekorko asettuu vielä tänä vuonna? Ekonomistit arvioivat laskua

Kolme pääekonomistia odottavat lähiaikoina korkojen laskua uutisoi Talouselämä. Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjien…

Vuodesta 1968 toiminut pientalovalmistaja Jukkatalo Oy konkurssiin – työmaita yhä kesken

Raaka-aineiden hintojen nousuun ei pystytty sopeutumaan Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja Jukkatalo Oy…