Kiinteiden sähkösopimusten hinnat laskevat
Monet yhtiöt tarjoavat nyt määräaikaisia, vuoden pituisia kiinteitä sopimuksia. Sähkömarkkinoita syvällisesti tutkinut Teemu Närvä teki hiljattain päätöksen vaihtaa sähköyhtiötä.
Sähköyhtiöt ovat jälleen lanseeranneet edullisempia kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Monelta yhtiöltä löytyy nyt esimerkiksi 12 kuukauden sopimus, jossa sähkön kilowattitunnin hinta on halvimmillaan 8–9 sentin luokkaa kertoo Yle.
Ennen energiakriisiä moni piti 4–5 sentin kiinteää hintaa lottovoittona. Monet ovat kuitenkin tottuneet edulliseen pörssisähköön, joten nykyinen 8–9 sentin hinta saattaa tuntua heille kalliilta.
Kotitaloudet miettivät nyt, luottaako tulevana talvena pörssisähköön vai ostaako mielenrauhaa kiinteähintaisella sopimuksella.
Asiantuntijan valinta on kiinteä sähkösopimus
Teemu Närvä, joka on yksi Suomen useimmin siteeratuista sähkön kuluttajahinnoista puhuvista asiantuntijoista, joutui myös tekemään päätöksen uudesta sähkösopimuksesta. Hän on tehnyt tutkimusta sähkön tarjoushinnoista Vaasan yliopistossa vuosina 2000–2016.
Viime vuosina Närvä on tarkastellut sähköasioita lähinnä kuluttajana. Viime vuoden loppupuolen korkeat sähkönhinnat herättivät kuitenkin ajattelemaan. Päätös sopimuksen kilpailuttamisesta syntyi. Kilpailutus tehtäisiin heti, kun määräaikaisten sopimusten hintataso palaisi kohtuulliselle tasolle.
”Tuo ajankohta koitti viimeinkin nyt elokuussa. Vaihdoin samalla ensimmäistä kertaa sähköyhtiötä,” Närvä kertoo Ylelle.
Hänen uusi sopimuksensa on vuoden pituinen, sähkön hinta on hieman yli kahdeksan senttiä kilowattitunnilta ja perusmaksua tulee 3,99 euroa kuukaudessa.
Närvä toteaa: ”Uusi sopimus ei ole edullinen, jos sitä vertaa aikaisempien vuosien hintatasoon, mutta erittäin hyvä viime talveen nähden. Tiedänpähän ainakin varmuudella, mitä sähkö ensi talvena maksaa.”
Päätöksen tekeminen oli haastavaa, sillä pörssisähkön hinta on laskenut kevään ja kesän aikana ajoittain lähes nollaan. Toisaalta tekijät kuten ydinvoimaloiden huoltotauot tai päivät ilman tuulta ovat saaneet pörssisähkön hinnan kohoamaan huimiin lukemiin. Tulevaisuuden sähkönhinta on arvaamaton, eikä kukaan voi varmuudella sanoa, paljonko sähkö maksaa tulevana talvena.
Pörssisähkön vaihtelut ja kesän säästömahdollisuudet
On ymmärrettävää, että jotkut saattavat olla huolissaan mahdollisuudestaan jäädä paitsi edullisen pörssisähkön jaksoista.
Närvä pohtii: ”Pörssisähkön ollessa halpaa kuulee tuotteen ylivertaisuudesta paljon älämölöä – toisaalta pörssisähkön ollessa kallista ollaan vastaavasti aika hissukseen.”
Sähkösopimuksen valinta on merkittävää etenkin suuren kulutuksen kotitalouksissa. Kerrostalossa mahdollinen säästö voi olla vähäistä, mutta esimerkiksi vanhassa rakennuksessa erot voivat olla satoja euroja.
Teemu Närvän neuvon mukaan sähkösopimus olisi hyvä vaihtaa kesällä, kun hinnat ovat yleensä alhaisemmat.
Sähkösopimuksen vertailu ei ole helppoa
Sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat kulutuksen määrän lisäksi myös kulutustottumukset. Älykodissa tai sähköauton omistajalla pörssisähkösopimus voisi olla parempi vaihtoehto verrattuna Närvän maalämpöä käyttävään kotiin, jossa vuosikulutus on 6 500 kilowattituntia.
”Riittävän pitkällä aikavälillä pörssisähkö on varmasti se edullisin vaihtoehto, mutta lyhyellä aikavälillä välttämättä ei,” Närvä kommentoi.
Teemu Närvän mukaan kuluttajien tulisi selvittää, voivatko he saada säästöjä sähkösopimuksensa kilpailuttamisella. ”Jos kuluttajat eivät kilpailuta riittävästi, sähkönmyyjien on helpompi periä korkeampia hintoja.”
Vertailu ei ole helppoa edes asiantuntijalle. Markkinoille on tullut tuotteita, jotka yhdistävät kiinteän hinnan ja pörssisähkön ominaisuuksia.
”En ymmärrä näiden ’feikkipörssisähkötuotteiden’ mielekkyyttä ainakaan kuluttajan näkökulmasta. Ne ovat, ainakin oman käsitykseni mukaan, pörssisähkötuotteita kalliimpia, eivätkä tarjoa kiinteiden määräaikaisten sopimuksien varmuutta sähkön hintatasosta,” Närvä sanoo.
Kun tekee sähkösopimuksen, on tärkeää kiinnittää huomiota sopimuksen yksityiskohtiin ja lukea ehdot tarkasti välttääkseen yllätyksiä myöhemmin. Kirjoitimme viime viikolla aiheeseen liittyvän artikkelin edullisimmista tarjolla olevista sähkösopimuksista.