Viimeisen viikon aikana pörssisähkön hinta on kokenut merkittäviä heilahduksia. 

Viime viikolla se oli alimmillaan nollan tuntumassa, mutta maanantaina verollinen hinta ponkaisi noin 70 senttiin kilowattitunnilta (snt/kWh).  Tämä äkillinen muutos on aiheuttanut suurta huolta kuluttajien keskuudessa.

Mainos

Helenin, Vattenfallin ja Fortumin edustajat ovat kaikki raportoineet, että kuluttajilta on tullut yhteydenottoja enemmän kuin tavallisesti. 

”On luonnollista, että yhteydenottoja tulee etenkin silloin, kun sähkön hinta muuttuu merkittävästi, kuten nyt viime päivinä on tapahtunut,” sanoo Fortumin kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho.

Mistä nämä hintavaihtelut johtuvat? Vaikka sähkösopimusten hinnat elävät jatkuvasti, suuria heilahduksia ei ole havaittu määräaikaisissa sopimuksissa. 

”Pörssisähkön taustalla olevat spot-hinnat ovat olleet korkealla, mutta määräaikaisten sopimusten taustalla olevat futuurihinnat eivät toistaiseksi ole mitenkään oleellisesti muuttuneet,” selittää Vattenfallin liiketoimintajohtaja Taija Sjöblom.

Tämä tarkoittaa, että vaikka pörssisähkön hinta on heilahdellut, määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat pysyneet melko vakaana. Anu-Elina Hintsa Helenistä kertoo, että ”korkeilla hinnoilla on vaikutusta toki tiettyihin voimassa oleviin sopimuksiin, kuten pörssi- tai käyttövaikutukselliset tuotteet.”

Nykyisessä sähkömarkkinatilanteessa sopimusten vertailu on haastavaa. Energiaviraston Sahkonhinta.fi-sivuston mukaan halvin tarjolla oleva määräaikainen sopimus tulee Hehku Energialta, kun taas toiseksi ja kolmanneksi edullisimmat tarjoaa Fortum ja Porvoon Energia.

Hintavertailu

Kerrostaloasunto (2 000 kWh vuodessa):

  1. Hehku Energia (hybridisopimus): 9,55 snt/kWh
  2. Fortumin Duo: 10,51 snt/kWh
  3. Porvoon Energia (tuulisähkösopimus): 10,60 snt/kWh

Sähkölämmitteinen omakotitalo (18 000 kWh vuodessa):

(Huom: keskihinnat ovat hieman alempia kuin kerrostaloasukkaan maksamat keskihinnat, mutta järjestys on sama)

  1. Hehku Energia (kahden vuoden hybridi)
  2. Fortumin Duo
  3. Porvoon energia

Jatkuvat pörssisähkösopimukset:

  1. Hehku Energia: kerrostaloasukkaalle 5,03 snt/kWh ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle 4,53 snt/kWh. Kuukausimaksu: 0,95 euroa.

Korkein kuukausimaksu:

  • Nordic Green Energy: 5,99 euroa

Määräaikaiset sopimukset suosiossa

Kuluttajien kiinnostus määräaikaisiin sopimuksiin on kasvanut. ”Osa asiakkaista on selkeästi säikähtänyt aiempaa korkeampia spot-hintoja ja päättänyt kiinnittää sähkösopimuksen hinnan joko vuodeksi tai kahdeksi,” Sjöblom sanoo. Hintsa lisää, että ”hintapiikit saavat asiakkaat kallistumaan yleisesti kiinteähintaisten tuotteiden puoleen.”

Yrttiaho mainitsee, että ”Fortumilla on tarjolla laajalti erilaisia sopimustyyppejä ja kaikille on kysyntää.” Hän lisää, että ”esimerkiksi uuden määräaikaisen 24 kuukauden kiinteähintaisen sopimuksen hinnoittelu perustuu futuurimarkkinan seuraavan 24 kuukauden hintatasoon.”

Futuurihinnat ovat hintoja, joilla sähköyhtiöt ovat tukkumarkkinoilla myyneet ja ostaneet sähköä jo ennakkoon. Ne ennustavat sähkön hintaa, mutta eivät suoraan kerro tulevan sähkölaskun suuruutta.

Kuluttajien tietoisuus pörssisähkön ominaisuuksista on kasvanut merkittävästi vuoden aikana.

Asiakkaat ovat Yrttiahon mukaan oppineet seuraamaan kulutustaan. Fortumissa pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen määräaikainen kombinaatio on tasaisesti kasvattanut suosiota.

– Uskoisin, että moni pörssisähköasiakas keskittyy nyt kulutuksen ohjaamiseen ja pienentämiseen, Sjöblom arvioi.

sahkonhinta.fi sivustolla on helppo vertailla millainen sopimus olisi itselle edullisin.

Saatat pitää myös näistä

Metan Threads-sovellus vaikeuksissa

Threads, Metan kehittämä Twitter-kilpailija, kamppailee säilyttääkseen käyttäjiä noin kuukausi julkisuudessa paljon huomiota…

Kuluttajien luottamus laskussa EU-alueella

Kuluttajien luottamus pitkästä aikaa laskussa Elokuussa EU-kuluttajien talousluottamus heikentyi ensimmäistä kertaa sitten…

Muhkea 4,3 miljardia dollaria sakkoja: tunnetun pörssin toimitusjohtaja eroaa

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on…

Kempower osake 2024: näkymät tulevaisuuteen

Suomalainen Kempower osake on noussut suuren yleisön tietoisuuteen poikkeuksellisen kasvun ansiostaan. Yhtiö…