Vasemmalla kuvaa lumen ympäröimä moderni omakotitalo. Oikealla korkea kerrostalo. Kuvat eri paikoista.

Asumismenot yhä kasvussa

Suomalaisten asumismenot kasvavat vuonna 2023 edelleen, mutta viime vuoden suurelta nousulta vältytään Uutisoi YLE.

Pellervon taloustutkimus PTT on tehnyt asumismenoista selvityksen Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton pyynnöstä. Selvityksessä otettiin huomioon useita tekijöitä, kuten vuokrakehitys, omistusasumisen lainanhoitokustannukset, energiahinnat sekä taloyhtiöiden ja omakotitalojen ylläpitokustannukset.

Mainos

Tänä vuonna PTT:n hahmottelemilla esimerkkitalouksilla kustannukset nousevat keskimäärin 6,5 prosenttia. Viime vuonna tilanne oli vielä hurjempi, sillä Pellervo ennusti vuodelle 2022 asumiskulujen nousevan jopa yli 16 prosenttia.

On syytä huomata, että asumiskustannusten nousu ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Esimerkiksi omistusasujat näkevät kustannustensa nousevan nopeasti, kun taas vuokralla asuvat selviävät huomattavasti helpommalla.

Vuokralla asuvien määrä kasvussa

Samalla vuokralla asuvien määrä kasvaa. Tilastokeskuksen mukaan vuokralla asuvien määrä ylitti puolitoista miljoonaa vuonna 2021. Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asunnoissa asui vuoden 2021 lopussa 28 % asuntoväestöstä, joka on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010. Vuokralla asuvan asuntoväestön määrä on kasvanut yli 100 000 hengellä vuodesta 2018.

Syitä omistusasumisen vähenemiselle on monia. Jopa neljä viidestä alle 30-vuotiaiden asuntokunnasta asuu vuokralla, joka kertoo nuorten aikuisten elämäntapamuutoksesta, mutta samalla tuloerojen kasvusta nuorempien ja vanhempien ikäluokkien välillä. Nuorilla aikuisilla ei yksinkertaisesti ole varaa asuntoihin hintojen noustessa tulotasoja nopeammin.

Vuokralaiset onnekkaassa asemassa – omistusasujat epäonnisia

PTT:n ekonomisti Veera Holappa huomauttaa, että viime vuonna suurin tekijä kulujen nousussa oli energian hinnan dramaattinen kasvu. ”Pörssisähkön ja lämmitysöljyn hinta on alemmalla tasolla kuin viime vuonna. Kuitenkin sähkön hinnan muutokset kotitalouksille voivat olla hyvinkin erisuuruiset. Toisilla energiamenot voivat laskea ja toisilla nousta, Holappa kertoo Ylelle. 

Tilanne on erityisen tukala niille, jotka ovat tehneet pitkäaikaisia ja kalliita sähkösopimuksia. Heillä energiakulut ovat tänä vuonna korkeammat kuin viime vuonna. Öljylämmitteisissä omakotitaloissa tilanne on päinvastainen, ja asumismenot voivat laskea jopa viisi prosenttia, jos asuntokunnalla ei ole asuntovelkaa.

Suurimmat muutokset asumiskuluissa tänä vuonna tulevat koronnoususta. Nämä vaikuttavat erityisesti niille, joilla on asuntolaina. Tämä heijastuu myös velkaantuneissa taloyhtiöissä asuvien vastikkeisiin.

Asuntovelallisille tilanne on haastava, sillä yleisin asuntolainakorko, 12 kuukauden euribor, on tällä hetkellä yli neljä prosenttia. Se tarkoittaa satoja euroja korkeampia korkomenoja kuukausittain verrattuna aiempiin nollakorkovuosiin.

Inflaatio iskee myös kovasti sekä omakotitaloasukkaisiin että asunto-osakeyhtiöissä asuviin. Esimerkiksi kiinteistöhuolto ja jätehuolto ovat kallistuneet. Lisäksi kiinteistöverotusarvon nousu nostaa kuluja.

Mielenkiintoista on, että vuokra-asujat ovat tilanteessa melko hyvissä asemissa. Vaikka vuokranantajien kustannukset ovat nousseet, he eivät voi siirtää näitä kuluja vuokriin täysimääräisesti. Tämä johtuu suuresta tyhjien asuntojen määrästä markkinoilla, mikä antaa etua vuokralaisille. 

Holappa kuitenkin huomauttaa, että erityisesti ARA-vuokrat nousevat, koska ne määräytyvät omakustannusperiaatteella, mikä tarkoittaa, että ne perustuvat suoraan vuokranantajien kuluihin.

Saatat pitää myös näistä

Nokian osake: näkymät vuodelle 2024

Mikäli yhtiö onnistuu yllättämään ja pääsee tavoitteisiinsa, pitää analyytikoiden nostaa reilusti omia ennusteita ja tavoitehintoja Nokian osakkeelle

Käyttötilien korot nollissa – pankit syyttävät asiakkaita

Vaikka käyttötileillä lepää yli 80 miljardia euroa, useimmat pankit eivät tarjoa niille…

Kuluttajien luottamus laskussa EU-alueella

Kuluttajien luottamus pitkästä aikaa laskussa Elokuussa EU-kuluttajien talousluottamus heikentyi ensimmäistä kertaa sitten…