Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n jäsenyritykset välittävät runsaasti vuokra-asuntoja

Suomen suurin kiinteistövälitysverkosto, Suomen Kiinteistövälittäjät ry eli SKVL, raportoi tuhansista kuukausittain välitetyistä vapaan markkinan vuokra-asunnoista. Elokuussa toteutetun jäsenkyselyn mukaan vuokra-asuntojen kysynnässä on tapahtunut selvää elpymistä.

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa: ”Kysyntä on palannut normaaliin ja opiskelijat ovat aktiivisesti etsimässä edullisia asuntoja. Monilla paikkakunnilla on puutetta opiskelijasäätiöiden tarjoamista edullisista asunnoista. Vaikka asuntotarjonta on monilla alueilla runsasta, vuokralaiset hakevat laadukkaampia ja tilavampia asuntoja.”

Mainos

Kehityssuunta vuokra-asumisessa näkyy päällekkäin omistusasumisen kustannusten noustessa selvästi vuokra-asumista nopeammin.

Vuokra-asuntomarkkinoiden alueelliset erot

Alueelliset vaihtelut vuokra-asuntojen kysynnässä ovat huomattavia. Pääkaupunkiseudulla on yhä paikoin ylitarjontaa erityisesti pienistä asunnoista, kun taas suuremmat asunnot ovat suosittuja. Rivitaloja ja kolmioita tai suurempia kerrostaloasuntoja kysytään paljon, samoin kaksioiden kysyntä on kasvanut.

Yksiöiden kysyntä on parasta Uudenmaan ulkopuolella, erityisesti pohjoisessa sekä Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Lisäksi ukrainalaiset työntekijät ovat lisänneet kysyntää monilla paikkakunnilla.

Mannerbergin mukaan: ”Vaikka vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut, sijoitusasuntojen kysyntä ostomarkkinoilla ei ole samassa määrin kasvanut.”

Asuntokauppa elpyy elokuussa

Elokuussa asuntokaupassa on tapahtunut elpymistä rauhallisen heinäkuun jälkeen. Heinäkuussa jäsenyritykset myivät noin 2 000 asuntoa ja kiinteistöä, mikä on noin 20% vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Mannerberg kertoo: ”Kesäloma on päättynyt ja arki on alkanut. Uskomme asuntokaupan vilkastuvan tulevaisuudessa, ellei taloudessa tai politiikassa tapahdu yllätyksiä.”

Pankkien asenteessa huolestuttavia merkkejä

SKVL:n jäsenet ovat huolissaan asuntorahoituksen nykytilasta. Vaikka asuntojen ostohalukkuus on kasvussa, pankkien lainananto on vähentynyt. Pankkien varovaisuus vaikuttaa asuntokaupan määrään.

Monet jäsenistä ovat kertoneet, että monet pankit eivät ole kiinnostuneita palvelemaan asunnonostajia, ellei asiakas nosta lainaa.

Pankkien tehdessä ennätystuloksia erityisesti kuluttajapuolella korkotasojen noustessa ja pankin myöntämien talletuskorkojen ollessa matalalla, on pankkien intresseissä saada lainoja kuitenkin nyt myönnettyä.

Mannerberg toteaa lopuksi: ”Pankkien palveluasenteessa on suuria eroja, mutta emme ymmärrä tätä palveluhaluttomuutta. Toivomme, että pankit huomioivat asiakkaansa paremmin tulevaisuudessa.”

Saatat pitää myös näistä

Yle: Kiinteitä sähkösopimuksia tarjolla yhä halvemmalla – asiantuntijakin valitsee kiinteän

Kiinteiden sähkösopimusten hinnat laskevat Monet yhtiöt tarjoavat nyt määräaikaisia, vuoden pituisia kiinteitä…

Kempower osake 2024: näkymät tulevaisuuteen

Suomalainen Kempower osake on noussut suuren yleisön tietoisuuteen poikkeuksellisen kasvun ansiostaan. Yhtiö…

Yle: Ennuste kertoo: näin asumismenot kallistuvat – omakotitalon ja vuokrakämpän välillä huima ero

Asumismenot yhä kasvussa Suomalaisten asumismenot kasvavat vuonna 2023 edelleen, mutta viime vuoden…

Rahapelaamisen uusi aikakausi: Miten lisenssimarkkina avaa ovia sijoittajille

Suomen rahapelimarkkinat ovat suurten ja merkittävien muutosten kynnyksellä, kun maassa siirrytään kovaa…