Euroalueen suurimpien talouksien edessä entistä haastavampia aikoja

Bloomberg raportoi kahden Euroopan talousmahdin ostopäällikköindeksien (PMI) olevan matalimmissa lukemissaan vuosikausiin. Matala PMI ennustaa yleensä talouden hidastumista tai jopa taantumaa.

  • Saksan yhdistetty PMI laskenut 44,7:ään, kun mediaaniarvio on 48,3
  • Ranskan indeksi pysyttelee elokuussa 46,6:ssa; mediaaniarvio on 47,1

Euroalueen kaksi johtavaa taloutta ovat heikentyneet huomattavasti, kun palvelualat seuraavat teollisuuden jalanjäljissä syvään taantumaan. Elokuun ostopäällikköindeksi vihjaa yksityisen sektorin toiminnan supistuvan ennakoitua enemmän sekä Saksassa että Ranskassa. 

Mainos

Yritykset molemmissa maissa ovat huomanneet kysynnän vähenemisen ja kertovat tilauskantojen laskusta, mikä antaa ymmärtää, että edessä saattaa olla lisää haasteita.

S&P Globalin Saksan mittari laski 44,7:ään – alimmalle tasolle yli kolmeen vuoteen – heinäkuun 48,5:stä. Ranskan vastaava mittari pysyi hieman korkeammalla 46,6:ssa, mikä on edelleen selvästi alle 50 prosentin kasvukynnyksen.

Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että maailmanlaajuisen kysynnän lasku, korkea inflaatio sekä Euroopan keskuspankin tiukentuva rahapolitiikka vaikuttavat negatiivisesti talousnäkymiin.

Sijoittajien kasvavan kysynnänä myötä Saksan velkakirjoihin, niiden 10 vuoden tuotto laski jyrkästi 9 peruspisteellä, saavuttaen 2,56 prosentin tason. Samalla aktiiviset pörssikauppiaat vähensivät aggressiivisesti korkosijoituksiaan ja näkevät nyt 60 % todennäköisyyden lisäneljännesprosentin koronnostolle, verrattuna aikaisempaan 80 % todennäköisyyteen.

Euro heikkeni 0,3 prosenttia dollariin nähden, laskien 1,0813 dollariin, mikä on matalin taso sitten kesäkuun puolivälin.

”Tämä vahvistaa niiden näkemyksiä, jotka vaativat toimia syyskuussa”, totesi Dirk Schumacher, Natixis SA:n ekonomisti. ”Talous on selkeästi alamaissa näiden indikaattorien valossa.” Ranskan palvelualan tuotanto laski elokuussa nopeimmin 2,5 vuoteen ja teollisuus heikkeni seitsemännen kuukauden ajan. Uudet tilaukset laskivat neljättä kuukautta peräkkäin, mutta inflaatiopaineet alkoivat hellittää.

”Ranskan talous on selvästi jumissa”, sanoi Norman Liebke, Hamburg Commercial Bankin ekonomisti. ”Saatamme olla menossa kohti supistumista kolmannella neljänneksellä.”

Saksan ongelmat syvenevät. Palvelualan toiminta supistui ensimmäistä kertaa kahdeksaan kuukauteen, mikä mursi toiveet palvelualan mahdollisuuksista tasapainottaa maan teollisuuden lamaa. 

Samanaikaisesti hinnat ovat nousussa, erityisesti palvelualalla, jossa yritykset kohtaavat kasvavia kustannuksia polttoaineen ja palkkojen nousun vuoksi.

”Kaikki toiveet palvelusektorin mahdollisuudesta pelastaa Saksan talous ovat nyt mennyttä”, totesi Cyrus de la Rubia, Hamburg Commercial Bankin pääekonomisti. Hänen BKT Nowcast -mallinsa ennustaa lähes 1 prosentin supistumista ottaen huomioon viimeisimmät raportit.

Erityisesti teollisuudessa hiljaista

Vaikka teollisuudessa on nähty jopa pienoista nousua PMI-luvuissa, on se silti jonkun aikaa ollut Euroopan murheenkryyni. Nyt myös palvelusektori kyykkää.

”Näyttää siltä, että ei hyvältä näytä! Euroalueen PMI-luvut kertoivat teollisuuden ankeuden pitkittymisestä (43,7, ed. 42,7), mutta isompi yllätys oli palvelusektorin piiputtaminen (48,3, ed. 50,9)…Luvut viitoittavat BKT:n supistumisen suuntaan”, OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen ennustaa X:ssä.

Onko Euroopan Keskuspankilla enää varaa nostaa korkoja?

Jatkuvien ohjauskorkojen nostaminen on herättänyt kysymyksiä siitä, milloin huomattavasti nousseet korot alkavat selvästi näkyä taloudessa. Nyt selvästi hidastunut euroalueen talous kaventaa EKP:n koronnosto mahdollisuuksia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich epäilee ettei tuoreiden ostopäällikköindeksilukujen valossa nostoja välttämättä enää nähdä. 

Saatat pitää myös näistä

Yle: Kiinteitä sähkösopimuksia tarjolla yhä halvemmalla – asiantuntijakin valitsee kiinteän

Kiinteiden sähkösopimusten hinnat laskevat Monet yhtiöt tarjoavat nyt määräaikaisia, vuoden pituisia kiinteitä…

OP alkaa maksamaan korkoa omistaja-asiakkaiden käyttötileille

Kerroimme viime viikolla kuinka suuret suomalaiset pankit eivät tarjoa käyttötileille ollenkaan korkoa.…

EKP nostaa ohjauskorot korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2001

EKP:n koronnostopäätös odotettu Keskuspankki esittää, että pohjainflaation ollessa edelleen korkealla ovat ohjauskorkojen…

Yle: Ennuste kertoo: näin asumismenot kallistuvat – omakotitalon ja vuokrakämpän välillä huima ero

Asumismenot yhä kasvussa Suomalaisten asumismenot kasvavat vuonna 2023 edelleen, mutta viime vuoden…