Turkin keskuspankki korotti ohjauskorkoaan torstaina 7,5 prosenttiyksiköllä, asettaen sen 25 prosentin tasolle.

Ennakkoon oli odotettu pienempää koronnousua, jolloin korkotason odotettiin olevan 20 prosenttia.

Mainos

Syynä korkeaan korkotasoon on inflaatio.

Pankki ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, ”Jatkamme rahapolitiikan asteittaista tiukentamista niin kauan kuin tarvitaan, kunnes inflaationäkymissä on huomattavaa parannusta.”

Turkin liiran arvo vahvistui dollariin nähden korotuksen jälkeen.

Korkea inflaatio on ollut haaste Turkin taloudelle. Lokakuussa viime vuonna inflaatio nousi yli 85 prosenttiin, vaikkakin tämän kesän inflaatioluvut ovat olleet suhteellisen maltillisia verrattuna viime vuoden huippuun.

Inflaatio kohosi 47,8 prosenttiin heinäkuussa, kun taas kesäkuussa se jäi alle 40 prosentin.

Turkin liiran arvo tällä hetkellä on:

Erdoganilla sormet pelissä

Erdoganin aiemmat pyrkimykset alentaa korkoja aiheuttivat valuuttakriisin vuoden 2021 lopulla ja saivat inflaation nousemaan yli 85 prosenttiin viime vuonna. Vuotuisten kuluttajahintojen arvioidaan nousevan noin 60 prosenttiin vuoden loppuun mennessä osittain valuutan heikkenemisen vuoksi.

Viime aikoina liira on saavuttanut ennätysalhaisia arvoja, mutta korkopäätöksen jälkeen se vahvistui 3% suhteessa dollariin. Turkin pankkiosakkeiden arvo nousi lähes 10%, ja Istanbulin pörssi seurasi mukana. Myös maan dollarimääräiset joukkovelkakirjalainat kasvattivat arvoaan.

Presidentti Erdogan on tehostanut toimiaan talouden suhteen, ja hänen päätöksensä nimittää entinen Wall Street -pankkiiri Hafize Gaye Erkan keskuspankin johtoon kesäkuussa on yksi näistä toimista. Lisäksi hän on nimittänyt kolme uutta ekonomistia keskuspankkiin heinäkuussa.

Keskuspankin mukaan öljyn hinnannousu ja inflaatio-odotusten heikkeneminen viittaavat siihen, että inflaatio on vuoden lopussa sen ennusteiden ylärajalla. Se lisäsi kuitenkin, että ”disinflaatio toteutuu vuonna 2024″.

Valuutta on laskenut noin 68 prosenttia kahdessa vuodessa, mikä johtuu suurelta osin siitä, että Erdogan on aiemmin avoimesti vastustanut korkoja ja vaikuttanut keskuspankkiin. Valuutta romahti jälleen tänä kesänä, kun Ankaran uusi taloustyöryhmä löysäsi valtion otetta valuuttamarkkinoista ja alkoi luopua epäsovinnaisista politiikoista ja säännöksistä.

Myös Reuters raportoi aiheesta.

Saatat pitää myös näistä

Rakennusalan kriisi syvenee: Kesälahden Rakennus ja Siklatilat konkurssiin

Rakennusala on ollut viime aikoina Suomen talousuutisten kärjessä, jokseenkaan ei myönteisessä valossa.…

100 sijoitusasuntoa parissa vuodessa ostanut pariskunta hajauttaa nyt osakkeisiin

Asuntosijoittaminen on kasvattanut Suomessa suosiotaan erityisesti viimeisen vuosikymmenien ajan. Yksi asuntosijoittamiseen todenteolla…

The Geometry of Wealth: How to Shape a Life of Money and Meaning – Tiivistelmä kirjasta

Johdanto Brian Portnoynin teos ”The Geometry of Wealth: How to shape a…

Suomen parhaat osinko-osakkeet 2024

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat osingonmaksajat 2024 Helsingin pörssistä (päivitetty 7.2.24). Osakkeet…