Öljyn kysyntä ennätyslukemissa

Tänä kesänä sään ääri-ilmiöt ovat jälleen näyttäneet voimansa tulvien iskiessä Kiinaan ja metsäpalojen riehuessa Rodoksella ja Havaijilla.

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat näkyvillä, öljyn kysyntä on ennätyslukemissa. Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) on raportoinut, että heinäkuussa öljyn kulutus saavutti huippunsa ja sen odotetaan kasvavan koko vuoden aikana jopa yli 102 miljoonaan barreliin päivittäin Uutisoi Yle.

Mainos

Ville Kaitila Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta toteaa Ylelle, ettei öljyn kysynnän kasvu ole odottamaton ilmiö. Vaikka sähköliikenteen suosio kasvaa, öljyn kysyntä ei ole laskenut merkittävästi. Kaitila korostaa, että autojen uusiminen ottaa aikansa. Sähköautojen osuus on edelleen vähäinen, mutta niiden yleistyminen vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden kulutukseen ajan mittaan. 

Yksi syy kesän öljyn kysynnän kasvuun on talouden elpyminen koronapandemian jäljiltä. IEA:n mukaan kolme keskeistä tekijää selittävät kysynnän kasvua: lisääntynyt lentomatkailu, öljyn käyttö sähköntuotannossa ja Kiinassa kasvanut petrokemikaalien tuotanto.

Vaikka öljyn hinta on kesän aikana kohonnut, se on Kaitilan mukaan edelleen keskiarvossa. Jalostustilanne on kuitenkin pitänyt bensiinin hinnat korkealla. Kaitila huomauttaa, että vaikka ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävät toimet ovat tärkeitä, liikenteen päästöt eivät ole lisääntyneet samassa suhteessa kuin liikenteen määrä. Uusien autojen parempi energiatehokkuus on yksi syy tähän.

On kuitenkin positiivista, että IEA odottaa muutosta tulevaisuudessa. Järjestön mukaan vuoteen 2028 mennessä öljyn kysyntä hidastuu, vaikka kulutus voi yhä nousta johtuen lentoliikenteestä ja petrokemikaalien tuotannosta.

Kun tarkastellaan energiainvestointeja, huomataan että fossiilisiin polttoaineisiin investoidaan yhä. IEA:n pääjohtaja Fatih Birol on kuitenkin optimistinen ja uskoo, että puhtaan energian investoinnit kasvavat nopeammin kuin monet olettavat. Hän totesi, että jokaista fossiilisiin polttoaineisiin investoitua dollaria kohden investoidaan noin 1,7 dollaria puhtaaseen energiaan ja suhde paranee kokoajan. Viisi vuotta sitten suhdeluku oli yksi-yhteen.

Kaitila näkee, että petrokemikaalien kysyntä jatkuu ja liikenteen suhteen painopiste on muuttumassa kehittyvien talouksien suuntaan, erityisesti Afrikassa ja Aasiassa. Kaitilan mukaan näissä maissa on vielä pitkään tilaa liikennepolttoaineiden kysynnän kasvulle autokantojen kasvun myötä.

Sijoittajan näkökulma fossiilisiin osakkeisiin

The New York Times julkaisi kesäkuun 2022 alussa mielenkiintoisen artikkelin, jossa käsiteltiin fossiilisten polttoaineiden hyvää alkuvuotta. Raakaöljyn hinnan pysytellessä yli 80 USD kieppeillä kirjoittamisen hetkellä, voidaan todeta hyvien aikojen jotakuinkin jatkuneen vuoden takaisesta.

Kun tarkastellaan vuoden 2022 alkupuoliskon S&P 500 -yritysten suorituskykyä, 19 parhaasta 20 yrityksestä liittyy fossiilisiin polttoaineisiin. Ykkössijan vei Occidental Petroleum 142 prosentin tuotolla.

Tämä trendi ei rajoitu pelkästää Yhdysvaltoihin, Saudi Aramcon, Saudi-Arabian kansallisen öljy-yhtiön, arvo kilpailee Apple:n kanssa maailman arvokkaimmasta julkisesti noteeratusta yhtiöstä.

Tieteellisten löydösten valossa Venäjän hyökkäyssodasta käynnistynyt muutos on kuitenkin huolestuttavaa. YK:n asiantuntijapaneeli on todennut, että fossiilisten polttoaineiden jatkuva polttaminen pahentaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia uhkia, kuten ankaria kuivuuksia ja merenpinnan nousua. 

Tämä herättää monimutkaisen kysymyksen: miten sijoittajan, joka haluaa olla täysin hajautettu, pitäisi toimia? Täydellinen hajauttaminen tarkoittaa kaikkien sektorien ja yritysten omistamista, mutta tämä tarkoittaa muun muassa polttoaine yhtiöiden omistamista. Entä jos ei halua salkkuunsa fossiilisia polttoaineita?

Ratkaisuna voisi olla fossiilisten polttoaineiden osakkeiden poissulkeminen salkusta. Tämä on yhä helpompaa, mutta samalla menettää osan markkinoiden parhaiten tuottavasta osasta, sekä kaventaa omaa hajautustaan.

Onko sijoittajan kannalta parempi kuitenkin olla mukana fossiilisissa polttoaineissa?

Hajauttamisesta saatavien etujen lisäksi on kuitenkin olemassa myös toinen perustelu koko markkinan omistamiselle, vaikka fossiilisia polttoaineita käyttäviin yhtiöihin tehdyt sijoitukset aiheuttaisivat ongelmia. 

Osakkeiden omistamisen kautta saadaan ääni yrityksen toimintaan.

Asiassa on kuitenkin iso mutta.

Suurin osa osakkeenomistajista – ne, jotka omistavat osuuden sijoitusrahastojen, pörssinoteerattujen rahastojen tai eläkesuunnitelmien kautta – eivät voi äänestää suoraan yrityksen ympäristöpolitiikasta tai muistakaan painavista aiheista. Rahastonhoitajat äänestävät näiden osakkeenomistajien puolesta, eivätkä he ole aiemmin aktiivisesti kyselleet osakkeenomistajien mielipiteitä.

Pieniä valonpilkahduksia on kuitenkin olemassa.

Yhdysvalloissa Engine No. 1:n johtama sijoittajaryhmä onnistui vaihtamaan kolme johtajaa Exxonin hallituksessa painostaakseen yritystä siirtymään älykkäästi kestävään energiaan perustuvaan tulevaisuuteen.

Engine No. 1:n toimitusjohtaja Jennifer Grancio sanoi antamassaan haastattelussa, että se oli voittanut Exxon-taistelun osittain siksi, että taistelussa oli ollut kyse rahasta, ei etiikasta tai sosiaalisista mieltymyksistä.

”Fossiilisia polttoaineita tarvitaan edelleen – tiedämme sen”, hän sanoi. ”Tiedämme kuitenkin myös, että hyvä yritys kohdentaa pääomaa asianmukaisesti ja siirtyy kohti kestävää energiaa. Exxon Mobilin hallituksessa ei ollut oikeita ihmisiä, jotka olisivat tehneet niin.”

Suoraa vastausta sijoittajalle ei ole

Ratkaisu ympäristökysymyksiä miettivälle sijoittajaille ei ole selvä. Vaikutusvalta fossiilisiin yhtiöihin ei ole selkeä usein osakkeeomistajillakaan, saatikka, jos omistaa osaketta vaikkapa rahaston kautta.

Yritykset siirtyvät ESG-malliin parantaakseen sijoittajien tuottoja pitkällä aikavälillä, mutta ESG-osakkeiden ylituotosta ei vielä ole selvää näyttöä. Joidenkin tutkimusten mukaan näyttöä ylituotolle on, kun taas toisissa tutkimuksissa yhteyttä ei pystytä osoittamaan.

On myös riski, että sijoittajien rahoja hamutessa jotkut yritykset käyttävät ESG-leimaa, vaikka eivät noudata yleisesti ympäristö- tai sosiaalisesti vastuullisiksi katsottuja periaatteita.

Pidempiaikaisten sijoittajien on huomioitava, että vaikka fossiilisissa polttoaineissa saattaa olla hyviäkin lyhytaikaisia tuottoja, on katse tähdättävä hieman pidemmälle. Toisaalta Exxonin kaltaisten yritysten siirtyessä ilmastoystävällisempiin toimintatapoihin on kuitenkin huomioitava, että myös perinteisissä energia-alan yrityksissä saattaa olla tulevaisuuden potentiaalia, vaikka öljyn käyttö pidemmällä aikavälillä hiipuisikin.

Katso kaaviosta öljyn hinnan kehitys viimeisen kahden vuoden ajalta

Saatat pitää myös näistä

Kuluttajien luottamus laskussa EU-alueella

Kuluttajien luottamus pitkästä aikaa laskussa Elokuussa EU-kuluttajien talousluottamus heikentyi ensimmäistä kertaa sitten…

Halvimmat sähkösopimukset tällä hetkellä – katso tarjonta

Viimeisen viikon aikana pörssisähkön hinta on kokenut merkittäviä heilahduksia.  Viime viikolla se…

Metan Threads-sovellus vaikeuksissa

Threads, Metan kehittämä Twitter-kilpailija, kamppailee säilyttääkseen käyttäjiä noin kuukausi julkisuudessa paljon huomiota…