Elon Muskin Twitter sovellus älypuhelimessa

Lokakuun 28. päivä Elon Musk toteutti vihdoin ostotarjouksen Twitteristä ja hänestä tuli yhtiön uusi toimitusjohtaja. Mitä kaikkea on tapahtunut ennen tätä ostotarjousta, ja miksi jo valmiiksi kiireinen mies haluaa ostaa itselleen vielä sosiaalisen median palvelun? Vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin tässä artikkelissa. 

Elon

Vuosi 2022 on kahden edeltäjänsä tapaan ollut täynnä mitä erilaisimpia tapahtumia. Energiakriisi, Venäjän hyökkäys, Uniper-kaupat sekä monen monta muuta pienempää ja suurempaa asiaa on tavoittanut median huomion. Kuitenkin valokeilaan on jälleen päässyt myös maailman rikkain mies Elon Musk. 

Mainos

Hän on tunnettu värikkäistä twiiteistään milloin mistäkin aiheesta. Häntä on myös syytetty muun muassa Teslan osakekurssin manipuloinnista ja kryptovaluutta Dogecoinin kurssin pumppaamisesta. Syy näihin löytyy alta.

Tämä aikamme röyhkein insinööri, nero tai hullu, on onnistunut luomaan itselleen melkoisen kokoelman yrityksiä, joihin kuuluu nyt myös Twitter. Hän toimii toimitusjohtajana rakettiyhtiö SpaceXssä, uusiutuvaan energiaan ja sähköautoihin keskittyneessä Teslassa sekä on ollut perustamassa neuroteknologiayritys Neuralinkiä, Open AI:tä ja tunneliyhtiötä The Boring Companyä.

Muskin tuskin tarvitsee keksiä itselleen tekemistä iltaisin. Hän kommentoi tuoreessa Ron Baronin haastattelussa 4.11.2022. Twitterin nostaneen hänen työmääräänsä nykyisestä 70-80 tunnista noi 120 tuntii per viikko. Hän työskentelee käytännössä täyttä 40 tunnin työviikkoa jokaisessa 3 yrityksessä, joissa on toimitusjohtajana. 

Miksi Elon Musk osti Twitterin?

Kysymys kuuluukin, miksi kaiken muun ohella Elon Musk halusi ostaa Twitterin? Luulisi hänellä olevan tarpeeksi ohjelmaan yrittäessään saada ihmisiä Marssiin ja pelastaa maapallo uusiutuvalla energialla? 

Hän selittää itse oston tarkoitusta twiitissään. Suomeksi hänen ei ole tarkoitus rikastua, vaan luoda Twitteristä koko sivilisaation keskustelualusta, jossa asioista voidaan käydä keskustelua ilman väkivaltaa. Hänen mukaansa tällä hetkellä on suuri riski, että sosiaalinen media jakautuu kahteen ääripäähän, jotka vihaavat toisiaan. 

Nykyinen media toimii pitkälti klikkien perässä, mitä saa valheilla, syytöksillä ja negatiivisilla uutisilla. Nämä entisestään eriyttävät ihmisiä kauemmas toisistaan. Todella vahvasti eri tavoin ajattelevat ihmiset eivät pysty keskustelemaan keskenään, joka jälleen pahentaa ongelmaa. 

Muskin tarkoituksena on siis edistää demokratiaa ja palauttaa sananvapautta Twitterissä. Jäämme innolla odottamaan miten mies onnistuu tehtävässään. 

Aikajana

Tammikuu 2022 Musk alkoi ostamaan pieniä osuuksia Twitteristä.

Maaliskuu 14. Elonin osuus nousee jo 9,2% koko yrityksestä, joka tekee hänestä suurimman yksittäisen osakkeenomistajan. 

Huhtikuu 4. Muskin osuus tulee julkisuuteen ja Twitterin osake nousee 27%. 

Huhtikuu 5. Seuraavana päivänä Twitter nostaa hänet johtoryhmään. Muutama päivä myöhemmin Elon ilmoittaa, ettei nousekaan johtoryhmään.

Huhtikuu 14. Musk tekee tarjouksen Twitteristä hintaan 54,20$/osake eli yhtiön hinnaksi muodostuu 44 miljardia $. Tämä on 38% preemio osakkeen hintaan nähden tuona päivänä. 

Huhtikuu 15. Yhtiö vastaa tähän käyttämällä ns. “poison pill” -taktiikkaa, jonka ansiosta Elonin on melkein mahdotonta ostaa yhtiötä. Poison pill taktiikka astuu voimaan, jos joku omistaa yli 15% yhtiöstä. 

Huhtikuu 21. Musk saa viimeiset rahoitukset kuntoon ja hänellä on nyt luvattu rahoitusta 46,5 miljardia dollaria ostoa varten. 

Huhtikuu 25. Johtoryhmä muuttaa mieltään ja Twitter hyväksyy Muskin tarjouksen hintaan 44 miljardia dollaria. Muutaman päivän sisään Elon myy noin 8,5 miljardin $ edestä Teslan osakkeita saadakseen käteistä. 

Toukokuu 13. Musk ilmoittaa, että osto on jäissä ja tutkinnan alla on bottien määrä sovelluksessa. Twitterin tietojen mukaan niitä on alle 5% käyttäjistä, mikä vaikuttaa Muskista liian vähältä. 

Kesäkuu 6. Elon uhkaa perua ostotarjouksen, jos hänelle on välitetty väärää tietoa. 

Kesäkuu 8. Twitter suunnittelee päästävänsä Muskin kiinni dataansa.

Heinäkuu 8. Musk ilmoittaa peruvansa ostonsa viitaten siihen, että hänelle on toimitettu väärät tiedot sovelluksen bottien määrään liittyen. Twitter ei myöskään Muskin mukaan päästänyt häntä käsiksi sovelluksen dataan. 

Lokakuu 4. Musk muuttaa mieltään ja ilmoittaa oston toteutuvan. 

Lokakuu 28. Elon toteuttaa ostotarjouksen käytyään Twitterin pääkonttorilla edellisenä päivänä. Uusi omistaja pistää heti hihat heilumaan ja erottaa muun muassa toimitusjohtaja Parag Agrawalin, talousjohtaja Ned Segalin ja johtavan lakimiehen Vijaya Gadden. 

Marraskuu 1. Muskin mukaan Twitter Blue muuttuu maksulliseksi ja sen hinnaksi tulee Yhdysvalloissa 8$/kk. Tämä aiheuttaa paljon vastarintaa käyttäjien keskuudessa.

Marraskuu 11. Twitter Blue ominaisuus on puutteellinen ja internetin trollit aiheuttavat massiivisia tuhoja. Yhdysvaltalainen lääketieteen yhtiö Eli Lilly näyttää twiittaavan insuliinin olevan nyt ilmaista kaikille, joka saa osakkeen rajuun laskuun. Yhtiön markkina-arvosta katosi hetkessä 15 miljardia. Twiitti ei kuitenkaan ollut itse yhtiön tekemä, vaan joku feikkitiliä käyttävä henkilö oli saanut Twitter Blue vahvistuksen tililleen.

Marraskuu 16. Musk twiittaa, että Twitter Blue julkaistaan uudelleen 29.11. korjattuna.

Marraskuu 18. Valtamedia uutisoi, että Twitterin työntekijöistä jopa 75% on lopettanut, kun Elon on vaatinut heitä työskentelemään kovemmin tai lähtemään yhtiöstä. Elon pyysi heitä myös saapumaan toimistolle perjantaina, mikä sai aikaan massiiviset irtisanoutumiset. Ihmiset alkoivat valmistautumaan yhtiön tuhoon.

Marraskuu 20. Musk on jälleen toiveikas yhtiön suunnan suhteen:

Toukokuu 12 2023. Elon Musk julistaa vihdoin itselleen seuraajan eli Twitterin uuden toimitusjohtajan! Toimitusjohtajan paikalle astuu Linda Yaccarino. Hän on työskennellyt viimeiset 11 vuotta NBCUniversal Median palveluksessa ja sitä ennen lähes 20 vuotta Turner yhtiöllä. Hänellä on siis vankka kokemus mainosalalta ja hänet tunnetaan tiukkana neuvottelijana.

Twitter osakekurssi

Yhtiö on nykyään nimeltään X Corp. Yhtiö ei ole julkinen, joten osakekurssia ei voida muodostaa.

Saatat pitää myös näistä

Vuokramarkkinat elpymässä – selviä alueellisia eroja kuitenkin löytyy

Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n jäsenyritykset välittävät runsaasti vuokra-asuntoja Suomen suurin kiinteistövälitysverkosto, Suomen Kiinteistövälittäjät…

Halvimmat sähkösopimukset tällä hetkellä – katso tarjonta

Viimeisen viikon aikana pörssisähkön hinta on kokenut merkittäviä heilahduksia.  Viime viikolla se…

Mihin viitekorko asettuu vielä tänä vuonna? Ekonomistit arvioivat laskua

Kolme pääekonomistia odottavat lähiaikoina korkojen laskua uutisoi Talouselämä. Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjien…