FTX tai Binance kryptopörssi sekä bitcoin-kolikko

Tiistaina 8.11. kryptomarkkinat saivat kokea jälleen yhden suuren pudotuksen vuodelle 2022, kun yksi suurimmista kryptopörsseistä ajautui likviditeettivaikeuksiin. Kyseessä on kryptomaailman kultapojan Sam Bankman-Friedin perustama FTX, joka on itse rahoittanut muita vaikeuksissa olevia yrityksiä tänä vuonna. 

Listaamattomien yritysten rahoituskuviot eivät aina tule täysin julki, mutta huhujen mukaan FTX on ostanut tai ollut rahoittamassa muun muassa yrityksiä nimeltä Liquid, Voyager, Blockfi ja Celcius. Nyt yhtiö on kuitenkin itse ajautunut likvideettivaikeuksiin, niin kysymys kuuluukin: miten tähän ollaan päästy?

Vasta muutama viikko sitten FTX arvostus oli 32 miljardia dollaria ja sen oli tarkoitus hakea miljardi lisää rahoitusta. Kaikki ei ilmeisesti ollutkaan niin ruusuista, miltä ulkopuolelta saattoi vaikuttaa.

Vuosi 2022 on muutenkin ollut kryptomaailmassa poikkeuksellinen, sillä näin suuria tapahtumia on osunut jo kolme tälle vuodelle. Tämän tapahtuman lisäksi myös 3 Arrow Capital ja Terra Luna ovat aiheuttaneet suurta rahallista vahinkoa kryptosijoittajille. 

FTX on kryptopörssi, jonka ensimmäinen sijoittaja on ollut kilpaileva Binance. Kyseessä on maailman suurin kryptopörssi, jonka markkina-arvon on arvioitu olevan 300 miljardia dollaria. Yhtiön alkusijoituksen jälkeen FTX on kasvanut kaupankäyntimäärällä mitattuna toiseksi suurimmaksi kryptopörssiksi, mutta kahden toimitusjohtajan välit eivät ole pysyneet entisellään.

Tapahtumaketju

Kaikki alkoi noin viikko sitten, kun Coindesk julkaisi artikkelin jossa se esitti huolen Alameda Researchin varoista. Alameda Research on myös Sam Bankman-Friedin perustama yhtiö, jonka varat koostuvat Coideskin artikkelin mukaan pääosin epälikvideistä kryptovaluutoista, kuten FTX-pörssin omasta FTT-tokenista.

Kilpaileva pörssi huolestui tilanteesta ja uhkasi 6.11. myydä kaikki omistamansa FTT-tokenit, joiden arvo oli 580 miljoonaa dollaria. Tämä herätti huolen yhtiön maksukyvystä ja sai muut sijoittajat kotiuttamaan varojaan FTX:stä ja myymään FTT-tokeneita. 

Yhtiön likvidit varat kuivuivat nopeasti sijoittajien samanaikaisesti myydessään FTT-tokenia ja siirtäessään muita varojaan pois pörssistä. Likviditeetin loppuessa oli yhtiön pakko tukeutua ulkopuoliseen apuun, mikä löytyi kilpailevalta toimijalta. Binance ostaa FTX.com sivuston ja takaa yhtiön likviditeettiä omasta kassastaan. Vielä ei ole julkistettu mitä käy FTX:n muille toiminnoille, kuten FTX.us sivustolle.

Toimitusjohtaja Sam Bankman-Friedin mukaan asiakkaiden ja sijoittajien varat ovat tallessa ja niitä pystyy edelleen siirtämään normaalisti. Tähän sopii legendaarinen lause “not your keys, not your coins” eli kryptoja kannattaa ehdottomasti säilöä itsellään. Kävimme aiemmassa artikkelissa läpi parhaita bitcoin lompakoita eri tarkoituksiin. 

Tämä olisi tapahtumaketjulle onnellinen loppu, mutta toistaiseksi jää epäselväksi oliko tämä loistava shakkiliike vai puolivahingossa syntynyt tilanne, minkä ansiosta yhtiö pääsi ostamaan kilpailevan yrityksen itselleen? Omien kommenttien mukaan tämä tapahtui täysin suunnittelemattomasti:

Tämä saaga ei kuitenkaan välttämättä ole vielä tässä, sillä maksajalla on oikeus kävellä diilistä minä hetkenä hyvänsä. He todennäköisesti tarkistavat yhtiön omistuksia hyvin tarkkaan, ennen kuin tekevät lopullisen päätöksen ostosta. Muun muassa Coindesk uutisoi, että ostoa tullaan tuskin ajamaan läpi:

Coindesk oli oikeassa ja yhtiö ilmoitti 9.11.2022. peruuttavansa pelastusoperaation. Yhtiön ongelmat olivat niin suuret, että pelastamisen koettiin olevan mahdotonta.

Tämä koitui FTX:n tuhoksi, sillä 11.11. yhtiö ja sen 134 tytäryhtiötä hakeutuivat konkurssiin. Yhtiön 32 miljardin dollarin arvostus haihtui savuna ilmaan vain muutamissa viikoissa.

Sam Bankman-Fried

FTX:n toimitusjohtajana tunnettu SBF, Sam Bankman-Fried, on tunnettu nöyrästä luonteestaan. Tämä kryptomaailman nuorin miljardööri haluaa tulevaisuudessa lahjoittaa koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. 

Hän on käyttänyt osan varallisuudestaan jo nyt politiikkaan, hyväntekeväisyyteen sekä urheilusponsorointiin. Muun muassa Miami Heatin kotiareenan nimi piti olla FTX areena vuoteen 2040 asti. Yhtiön nimi on kuitenkin jo poistettu areenan katolta.

Nöyrä mies ajaa halvalla Toyota Camrylla, vaikka varallisuus (ainakin ennen tiistaita) riittäisi varmasti parempaan. Hän pukeutuu aina lähes tismalleen samalla lailla lenkkareihin ja t-paitaan eikä muutenkaan pröystäile. Hänet on helppo tunnistaa näiden ominaisuuksien lisäksi tuuheista hiuksistaan. 

Hän on kuitenkin menneisyydessään antanut välillä ei niin nöyriä kommentteja, ainakin viime päivien tapahtumiin nähden. Yksi näistä on lohkaisu, että hän ei sulje pois vaihtoehtoa, jossa he voisivat joku päivä ostaa Goldman Sachsin. Goldman Sachs on yksi maailman suurimmista liikepankeista, jonka markkina-arvo on kirjoitushetkellä noin 125 miljardia dollaria.

Kommentti on yli vuoden takaa, mutta nykyisten tietojen valossa tiedämme, että tämä ei tule tapahtumaan.

Saatat pitää myös näistä

Kvarn X | Kokemuksia & Arvostelu

Rekisteröityminen ja kampanjakoodi Sijoituskohteet pystyy tarjoamaan ainutlaatuisen kampanjakoodin lukijoillemme. Syötä kampanjakoodi SK…

Muhkea 4,3 miljardia dollaria sakkoja: tunnetun pörssin toimitusjohtaja eroaa

CZ eroaa toimitusjohtajan tehtävästä ja myöntää syyllisyytensä Maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance on…