Kerroimme viime viikolla kuinka suuret suomalaiset pankit eivät tarjoa käyttötileille ollenkaan korkoa. Yksi nollakorko pankeista on tähän asti ollut Osuuspankki, joka on nyt reagoinut tilanteeseen ja aloittaa kilpailun käyttötilien talletuskoroista. 

Marraskuun alusta alkaen omistaja-asiakkaat saavat käyttötileillä oleville talletuksilleen korkoa 0,25 prosenttia, OP Ryhmä kertoo tiedotteessaan. Käyttötilin korko astuu voimaan kohderyhmään kuuluville omistaja-asiakkaille automaattisesti 1.11. alkaen.

Mainos

Pankin mukaan asia koskee 1,9:ää miljoonaa omistaja-asiakasta, joilla on talletuksia OP:n käyttötileillä 20,7 miljardia euroa. Korkoa maksetaan yhteensä näille omistaja-asiakkaille 51 miljoonaa euroa.

OP:n aikaisempi hyvä tulos mahdollistaa myös muita kädenojennuksia asiakkaiden suuntaan.

- Kohonneen inflaation myötä nousseet markkinakorot ovat osaltaan parantaneet OP Ryhmän tuloksentekokykyä. Asiakkaiden omistamana finanssiryhmänä käytämme hyvää tulostamme omistaja-asiakkaidemme hyväksi maksamalla vuodelta 2023 kertyvät OP-bonukset 30 prosentilla korotettuina. Lisäksi olemme päättäneet, että emme peri lainkaan omistaja-asiakkailtamme päivittäisiin pankkipalveluihin liittyviä maksuja lokakuun 2023 ja maaliskuun 2024 väliseltä ajalta. Näiden lisäetujen yhteenlaskettu arvo vuositasolla on omistaja-asiakkaillemme yli 100 miljoonaa euroa, kertoo OP Ryhmän Vähittäispankkitoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

Asiakkaat odottaneet muutosta pitkään

Olemattomat korot käyttötileillä ovat herättäneet ihmetystä pankkien takoessa ennätystuloksia sekä Euriborien ja yleisen korkotason noustessa.

OP:n vähittäispankkitoiminnan liikevoitto kasvoi viime vuodesta jopa 266 prosenttia. Kasvanut tulos selittyi pitkälti korkokatteen nousulla. 

Tämä tarkoittaa käytännössä, että pankki saa suurempaa korkoa myymistään lainoista, kuin mitä se itse joutuu maksamaan rahan saamisesta markkinoilta.

Pienemmistä pankeista Handelsbanken tarjoaa käyttötilille 0,5% korkoa, kun taas S-pankki antaa asiakasomistajilleen 0,3% korkoa käyttötileilleen.

– Asiakkaiden talletukset muodostavat perustan pankin luotonannolle, ja tästä syystä meistä on reilua, että käyttötilienkin korko seuraa yleistä korkotasoa, kertoo S-pankin tuoteryhmäpäällikkö Olli Myöhänen.

Tällä hetkellä muut pankit kuin OP eivät ole vastanneet käyttötilien korkojen nostoon. Yhteensä S-pankin ja Handelsbankenin osuus kaikista talletuksista on noin 7%.

Myös isompien toimijoiden, kuten Nordean ja Danske Bankin, reaktiota OP:n ratkaisuun alkaa maksaa talletuskorkoa käyttötileille voidaan odottaa hyvin pian.

Saatat pitää myös näistä

Suomi inflaatiotaistelun merkittävimpiä häviäjiä – ”inflaatiotaistelussa menty jo yli”

Pääekonomisti Juhana Brotherus huolissaan Euroopan keskuspankin (EKP) päätökset ovat aiheuttaneet huolta monissa…

Käyttötilien korot nollissa – pankit syyttävät asiakkaita

Vaikka käyttötileillä lepää yli 80 miljardia euroa, useimmat pankit eivät tarjoa niille…