Kultaan sijoittaminen

Perinteinen kulta nähdään monesti sijoitusmaailmassa tieynlaisena varmistajana, joka laskee sijoitusten riskitasoa epävarmoina aikoina. Kultasijoitusten yhteyteen on näin ollen liitetty myös monesti termi ”turvasatamasijoitus”. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen, sillä kuten muihinkin sijoituskohteisiin – myös kultasijoittamiseen liittyy aina riskejä.

Kultamarkkinat ovat kaikesta huolimatta erittäin likvidit ja niillä käydään runsaasti kauppaa jatkuvasti. Kullan arvo saattaa heilahdella runsaasti lyhyellä aikavälillä, vaikka pitkän historiansa ansiosta se nähdäänkin vakaana ja takuuvarmana sijoituskohteena pitkän tähtäimen sijoittamisessa.

Hyvän ennakointikyvyn omaava sijoittaja voi hyötyä kullan arvon äkillisestä noususta ”kultakuumeen” aikana, joka ajaa ostajat runsaslukuisesti liikkeelle. Kulta onkin hyvä sijoituskohde etenkin ajoituksen mestareille, mutta pitkäjänteisesti se toimii tiettyyn pisteeseen asti myös tietynlaisena turvakohteena, joka alentaa sijoitussalkun riskitasoa.

Miten sijoitan kultaan?

Kultaan pystyy sijoittamaan monella tapaa ja kaikkiin metodeihin liittyy omat tyypilliset riskinsä. Kulta on yksi harvoista sijoituskohteista, jota voi vielä tänä päivänä fyysisesti ostaa itselleen, sillä sitä pystyy suurimmassa osassa maailmaa hankkimaan verovapaasti sijoitustarkoitukseen.

Kultaisjoittamista pystyy kuitenkin harjoittamaan myös kultataattujen ETF:n tai erilaisten pörssinoteerattujen johdannaisten kautta.

Kulta sijoituskohteena

Fyysinen omistaminen tuo kultasijoittajalle turvallisuuden tunnetta, sillä silloin omaa sijoitusta voi kirjaimellisesti pitää kädessään esimerkiksi kolikkojen tai harkkojen muodossa. Etenkin hankittaessa suuria määriä kultaa, säilytysongelmat tuovat turvallisen tilan puutteen lisäksi lisäkustannuksia esimerkiksi kultamäärän vakuuttamisen myötä, joka taas puolestaan syö sijoituksesta saatavaa voittoa.

Toinen kuluja aiheuttava tekijä fyysisessä kultasijoittamisessa on niin sanottu osto- ja myyntihinnan välinen spread. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti osto- ja myyntihinnan välistä erotusta. Osakesijoittamisessa saman osakkeen ostamisesta ja myymisestä ei joudu ottamaan takkiin muutamaa senttiä enempää, mutta fyysisessä kultasijoittamisessa tämä ero voi olla jopa 10% hankitun kullan arvosta.

Kulta ETF:t

Kullan fyysiseen omistamiseen verrattuna suurta nostetta on osaltaan nauttinut myös ETF:t, joiden avulla kultakauppaa voi käydä helposti. Kulta ETF:t toimivat rahastoina, joiden kautta suoritetut transaktiot mahdollistavat tehokkaan kultasijoittamisen pienien spreadien ja hallinointipalkkioiden ansiosta.

ETF:iä on olemassa taattuja ja takaamattomia. Kultataatuissa rahastoissa rahastoyhtiö ostaa- ja myy rahaston omistukseen fyysistä kultaa rahan liikkeiden mukaan. Takaamattoman rahaston tuotto perustuu johdannaisiin.

Kultasijoittamisen johdannaiset

Lähes kaikkien raaka-aineiden tapaan myös kullan hinta määrittyy spot-markkinoilla (välittömän vaihdon markkinoilla), sekä futuurimarkkinoilla. Myös yksityishenkilöt voivat suunnata tiensä futuurimarkkinoille kultasijoituksissaan vapaasti.

Futuurit ovat kuitenkin vaativia sijoitusintrumentteja, jotka vaativat huomattavasti enemmän panostusta esimerkiksi sijoittajan pääoman puolesta, joten ne soveltuvat ennemminkin kokeneelle sijoituskonkarille ensimmäisiä askelia sijoitusmaailmassa ottavan aloittelijan sijaan. Futuureihin kannattaakin perehtyä perinpohjaisesti ennen suoraa toimintaa.

Yksityisijoittajalle paremmin soveltuvia kohteita johdannaisista ovat esimerkiksi viputuotteet, kuten minifutuurit ja Bull & Bear sertifikaatit.

Kannattaako kultaan sijoittaa?

Kultaan sijoittaminen tarjoaa turvaa sijoitussalkulle parhaimmillaan epävarmoina aikoina, jolloin osakekurssien liikehdintää on vaikea ennustaa. Kultamarkkinat ovat hyvin monipuoliset ja tästä syystä kultaa voidaan pitää esimerkiksi täysin omana sijoitusluokkanaan tai se voidaan puhtaasti luokitella raaka-aineeksi.

Kullan merkitys maailmantaloudessa on tutkitusti suhteellisen pieni ja sen kysyntä hiipuu huonoina aikoina esimerkiksi koruteollisuudessa. Kultaa ostetaan useasti silloin, kun muutkin ostavat. Hyvän ennakointikyvyn omaava sijoittaja pystyy hyötymään taloudellisesti kultakuumeesta, joka vallitsee sijoittajat aika ajoin. Tällaisina hetkina kullan arvo heilahtaa pienessä ajassa runsaasti ylöspäin ja näin mukana kelkassa olevat sijoittajat hyötyvät tästä liikehdinnästä paljon.

Korvien välistä on kuitenkin parempi puistella ajatus sijoitusmaailman turvasatamasta kultasijoittamisen kohdalla. Kulta pitää arvonsa hyvin, mutta todella pitkässä juoksussa monia kultaa parempia vaihtoehtoja löytyy tasoittamaan sijoitussalkun riskitasoa. Oikeilla valinnoilla kullalla pystyy kuitenkin hallitsemaan riskitasoja ja hyötymään äkillisestä arvon noususta hyvällä ajoituksella.

Muuta kiinnostavaa

Suomen parhaat osinko-osakkeet 2024

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat osingonmaksajat 2024 Helsingin pörssistä (päivitetty 7.2.24). Osakkeet luokitellaan paremmuusjärjestykseen korkeimman osinkotuottoprosentin perusteella. Muistathan, että pelkkä
Lue lisää »