kultaharkko

Osakemarkkinoilla kaksi skenaarioita

Annoimme positiiviselle skenaariolle 60-70 %:n todennäköisyyden. Totesimme, että mikäli kauppasotaan saadaan lokakuussa sopu, nousu on voimakasta, etenkin syklisissä osakkeissa.

Kirjoitimme lokakuun alussa, että osakemarkkinoilla on kaksi skenaariota. Markkinoita heiluttaa kauppasota, Brexit ja ristiriitaiset viestit taloustilanteesta.

Annoimme positiiviselle skenaariolle 60-70 %:n todennäköisyyden. Totesimme, että mikäli kauppasotaan saadaan lokakuussa sopu, nousu on voimakasta, etenkin syklisissä osakkeissa.

Kauppasodan ensimmäiseen vaiheeseen ratkaisu

Viikon lopuksi Trump ilmoitti, että kauppasotaratkaisu on kolmivaiheinen ja nyt on saatu “huomattava sopimus” ensimmäisestä vaiheesta. Osakemarkkinat kiittivät sovusta ja nousivat perjantaina voimakkaasti. Helsingissä viikko päättyi yli 3 % plussalle.

Sunnuntaina Trump jatkoi sopimuksen hehkuttamista Twitterissä sekä ilmoitti, että tariffeja ei nosteta lokakuun 15. päivä 30 %:iin. Trumpin mukaan Kiina on jo alkanut ostaa yhdysvaltalaisia maataloustuotteita.

SOPIMUS TUKEE OSAKEMARKKINOITA, MUTTA KATSEET SIIRTYVÄT TULOSKAUTEEN

Mikäli neuvottelut jatkuvat myönteisenä, tämä tukee osakemarkkinoita. Osakemarkkinat tarvitsevat kuitenkin Trumpin puheiden lisäksi konkretiaa. Syyskuun kauppatilastot nimittäin osoittavat, että Kiinan ja USA:n välinen kauppa laski yli 20 %.

Seuraavaksi markkinat siirtävät huomionsa tuloskauteen. Tuloskauden avaavat Yhdysvalloissa suuret pankit, IBM ja Netflix. Odotukset ovat useiden yhtiöiden suhteen matalalla, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat helpompi ylittää. Teollisuusosakkeiden suhteen odotukset ovat kaikkein matalimmalla, sillä tuoreimmat ostopäällikköindeksit ovat olleet heikkoja. Näiltä yhtiöiltä tuskin tulee positiivisia yllätyksiä.

Suomessa tuloskauden avaa 17.10. Elisa. Toden teolla tuloskausi lähtee käyntiin ensi viikolla.