Maksumuistutus vuokralaiselle
Vuokralaiselle osoitettu maksumuistutus on vuokranantajalle ja asuntosijoittajille tärkeä yksittäinen hoidettava seikka vuokralaisten vuokranmaksuun liittyvissä ongelmatilanteissa. Täydellisessä maailmassa jokainen vuokralainen maksaisi tietty kaikki vuokrat aina ajallaan ja sovittujen tapojen mukaisesti, mutta todellisuudessahan näin ei hommat valitettavasti aina hoidu. Jo pelkästään inhimilliset erehdykset saattavat tuottaa rästiin jääneitä vuokraeriä, joihin vuokranantajan tulee reagoida maksumuistutuksella.
Vuokranantajan kannattaakin reagoida aina maksamatta jääneisiin vuokraeriin tomerasti, sillä asian katsominen sormien läpi antaa väärää signaalia myös vuokralaiselle yhteisten sääntöjen venyttämisen suhteen. Ensimmäisenä maksamattomasta vuokrasta kannattaa tiedustella suoraan vuokralaiselta, mutta mikäli tämäkään tiedustelu ei syystä tai toisesta siivitä rästivuokraa maksuun, on maksumuistutus vuokranantajan seuraava ”työkalu”.
Maksumuistutus (malli) - Lataa ilmaiseksi
Rekisteröityneenä käyttäjänä voit ladata alapuolen painikkeista ilmaisen maksumuistutus -mallin, jonka voit toimittaa täytettynä vuokralaiselle, mikäli vuokranmaksu takkuaa. Maksumuistutukseen onkin tärkeää täyttää oikean päivämäärän (oikea yläkulma) lisäksi maksamattoman vuokran määrä, se tilinumero, johon tuo maksu tulisi viipymättä suorittaa sekä päivämäärä, jota ennen vuokralaisen tulisi kyseinen maksusuoritus suorittaa.
Loppuun vuokranantajan toki täytyy myös muuttaa oman nimensä muine yhteystietoineen.
HUOM! Maksumuistutus -malliin on kirjattu oletuksena, että ”Vuokrasopimuksessa sovittu vuokranmaksupäivä on jokaisen kuun 5. päivä”. Muokkaa tämä vuokranmaksupäivä siis myös vastaamaan kyseessä olevan vuokrasopimuksen tietoja!
Maksumuistutus-malli on ladattavissa DOCX-tiedostomuodossa
Vuokranmaksut myöhässä? - Tee ensin maksumuistutus
Ennen maksumuistutusta vuokralaiseen on toki hyvä ottaa yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse pikimmiten, mikäli vuokrasta ei maksumerkintää tilillä näy. Syy myöhästymiseen saattaa nimittäin usein olla vaikkapa inhimillinen erehdys, jonka vuokralainen korjaa välittömästi tällaisen, suullisen huomautuksen myötä. Tämä ensimmäinen, vapaamuotoinen kontaktointi kannattaakin hoitaa aina kunnioittavaan sävyyn, sillä pelihousuja ei kannata tosiaankaan lähteä repimään, mikäli vuokranmaksu on päivän tai pari myöhässä.
Maksumuistutus onkin sopivaa lähettää vasta myöhemmässä vaiheessa, mikäli vuokra on edelleen näistä vapaamuotoisemmista huomautuksista huolimatta vuokralaiselta maksamatta. Lakipykälät kertovatkin, että kirjallinen maksumuistutus voidaan lähettää vasta 14 vuorokauden päästä erääntyneestä eräpäivästä, mikäli maksua ei ole suoritettu. Kirjallisesta toimitetusta maksumuistutuksesta on myös mahdollista vaatia velalliselta enintään viiden euron muistutuskulun.
Maksumuistutukset eivät ole nykyiseltään tosiaankaan mitään aniharvoja vuokramaailmassa, sillä vuoden 2020 alussa Tampereen Vuokratalosäätiö kertoi Ylen uutisessa, että peräti lähes joka viides säätiön asukkaista sai maksukehotuksen edellisen kalenterivuoden aikana. Toisinaan vuokralaiset voivatkin kohdata yllättäviäkin ongelmia vuokranmaksun tai yleisen rahatilanteen suhteen.
Maksumuistutus on kuitenkin hyvä lähettää aina ajallaan vuokralaiselle, mikäli vuokrat eivät tule ajallaan maksuun, sillä maksumuistutuksen kirjallinen toimittaminen vuokralaiselle on vuokran mahdollisen perinnän edellytys.
Mitä maksumuistutuksen jälkeen?
Maksumuistusta seuraavat toimet riippuvat toki siitä, miten vuokralainen tilanteessa itse toimii. Mikäli vuokralainen on selkeästi halukas maksamaan rästivuokrat, mutta vuokranmaksussa on suurempia ongelmia taustalla, on maksusopimuksen laatiminen vuokralaisen kanssa hyvä, seuraava askel.
Jos siis vuokralaisella on todellisia ongelmia vuokran maksamisen kanssa, on vuokranantajan hyvä sopia vuokralaisen kanssa erillisestä maksusopimuksesta, jonka puitteissa rästivuokrat pyydetään maksuun. Myös tämä maksusopimus tulee tehdä kirjallisena, ja siitä tulisi selvitä kaikkien sovittujen vuokranmaksuerien suuruudet ja eräpäivät sekä toki myös lopullinen päivämäärä, jolloin kaikki maksamatta jääneet vuokrat on tarkoitus olla maksettu kokonaan pois.
Mikäli et kuitenkaan halua solmia maksusopimusta, tai mikäli vuokralainen ei maksumuistutuksiin reagoi millään tapaa, voi saatavat vuokraerät siirtää perittäväksi esimerkiksi perintätoimistojen avulla. Perintätoimistot tarvitsevat tällaisessa tapauksessa kopion kyseisen vuokralaisen vuokrasopimuksesta, kaikki tiedot maksamatta jääneistä vuokrista ja niiden eräpäivistä sekä selvityksen vuokranantajan itse toteuttamista perintätoimista.
Tätä seuraava, ja se viimeinen askel, vuokrien perimisessä on niin kutsuttu oikeudellinen perintä, jonka myötä perintätoimiston kautta hoidettava vapaaehtoinen perintä lopetetaan, ja maksamattomia vuokria aletaan periä oikeusteitse käräjäoikeuden tuomion kautta. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen vuokralainen saa myös maksuhäiriömerkinnän omiin tietoihinsa, ja hänen vuokravelkansa siirtyy ulosottoviranomaisten hoidettavaksi.
Maksamatta jääneet vuokrat ovatkin myös painava syy vuokrasopimuksen purkamiseen. Vuokranantajalla onkin oikeus purkaa vuokrasopimus vuokralaisen kanssa, mikäli vuokralainen ei ole suorittanut vuokranmaksua kahteen kuukauteen. Tällaisessa, painavan syyn tapauksessa vuokrasopimuksen purku voidaan hoitaa myös ilman erillistä varoitusta.