Tontit

Myytävät tontit

Voit selata sivustollemme ilmoitettuja, myytäviä tontteja yltä löytyvästä taulukosta. Kukin Sijoituskohteet.fi’hin jätetty tonttien myynti-ilmoitus tulee tälle sivulle näkyviin heti, kun sivustomme järjestelmänvalvojat ovat tarkastaneet ilmoituksen hyväksytyksi.

Olit sitten etsimässä tonttia omalle, tulevalle omakotitalollesi tai muutoin vain sijoituskohteeksi, olet saapunut oikeaan paikkaan. Sijoituskohteet.fi tuokin kaikkien sijoituskohteiden kaupittelijat ja ostajat saman katoksen alle, ja pääsetkin hieromaan kauppoja sivustollemme ilmoitetuista myyntikohteista helposti kaikkien tarvittavien yhteystietojen kautta.

Mikäli tontin etsintä on osaltasi kuitenkin edelleen kesken, voit jättää Sijoituskohteet.fi’hin myös oman ostoilmoituksen tontista haluamillasi ehdoilla ja yksityiskohdilla. Näin varmistat sen, että mikäli mieleisesi tontti on tippumassa myyntiin, voi myyjä ottaa sinuun välittömästi yhteyttä kauppojen hieromiseen.

Tontti sijoituskohteena

Jos tontteja vertaakin sijoituskohteena esimerkiksi sijoitusasuntoihin, huomaa ylläpitävään työhön liittyvät eroavaisuudet hyvinkin nopeasti. Siinä missä asuntosijoittajien on juostava taloyhtiöiden kokouksissa, remontoitava asuntojaan tasaiseen tahtiin sekä painittava usein nopeallakin syklillä uusien vuokralaisten etsinnän kanssa, pääsee tonttisijoituksen kanssa huomattavasti helpommalla.

Suorat tonttisijoitukset tuottavatkin sijoittajalle hommaa lähinnä vuokramaksuun liittyvien laskujen lähettämisessä, eivätkä remontit, taloyhtiöiden asiat, tai vuokralaisten jatkuva etsiminen tällaista sijoitustoimijaa pahemmin sido. Tonttien suhteen vuokrasopimukset ovatkin useimmiten pääosin 25-100 vuoden mittaisia, jolloin myös riskit pysyvät pieninä.

Yksi ongelmakohta tonteissa kuitenkin on, kun kaikkia sijoituskohteita vertailee rinta rinnan – ja se on niiden harvinainen laatu. Suoria sijoitustontti-kohteita tuleekin markkinoille tarjolle hyvin vähän, ja useimmiten ne ovat vieläpä sen verran arvokkaita, ettei pienet sijoittajat yksinkertaisesti kykene pääsemään niihin kiinni. 

Nykyisin piensijoittajille onkin tarjolla myös omia tonttirahastoja, joiden avulla on mahdollista päästä tonttisijoittamisen makuun – joskin epäsuorasti. Tonttirahastot tarjoilevat kuitenkin suorien tonttisijoitusten tapaan ennakoitavan vakaata ja inflaatiosuojattua tuottoa pitkän aikajänteen sijoituksena. Tonttirahastojen vuotuinen tuotto sijoitetulle pääomalle on arviolta noin 4-6 prosenttia.

Tonttisijoittaminen pähkinänkuoressa

Sijoitustontit ovat eittämättä hyvä ja ennen kaikkea varsin vaivaton sijoituskohde, mutta etenkin piensijoittajille suora tonttisijoittaminen on melkolailla kaukainen haave. Suoria sijoitustontteja tuleekin myyntiin vain harvoin, ja näissäkin harvinaisissa tapauksissa usein vain suuremmilta sijoittajilta löytyy lompakosta sisältöä kaupantekoon.

Piensijoittajat pääsevätkin parhaiten tonttisijoittamisen makuun tonttirahastojen kautta, joskin näissä tapauksissa saadut voitot ovat ymmärrettävästi myös piirun verran matalampaa tasoa. 

Sijoitustonttien edut:

 • Riskit vähäiset pitkien vuokrasopimusten myötä
 • Tuotot hyvät ja tasaiset, inflaatiosuojattuna
 • Ei järin työläs sijoituskohde (vrt. asunnot ja taloyhtiökokoukset jne.)
 • Ei lisäkustannuksia remonteista
 • Hyvä lainoitusaste
 • Tontti ei kulu – pysyvä sijoituskohde

Sijoitustonttien haasteet:

 • Vaatii pääomaa, eivätkä ole usein piensijoittajien ulottuvilla
 • Sijoitustontteja on tarjolla vain vähän ja harvakseltaan

Laadukkaan tontin peruspiirteitä:

 • Sijainti: viihtyisä alue hyvillä kulkuyhteyksillä
 • Ideaali lähiympäristö: suojassa auringonvalolta ja tuulelta
 • Hyväkuntoinen, kantava maaperä (rakentaessa ei koidu lisäkustannuksia)
 • Tontilla rakennusoikeudet ja kaavoitus kunnossa