Metsät

Myytävät metsätilat

Kaikki sivustollemme ilmoitetut, myytävät metsätilat tulevat näkyviin yltä löytyvään taulukkoon kaikkien kaupantekoon tarvittavien yhteistietojen kera. Ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa, ja voitkin sisällyttää kuhunkin metsätila-ilmoitukseen yksinkertaisesti niin paljon tietoa kuin vain itse haluat.

Voitkin siis esimerkiksi ilmoittaa tarjoavasi lisätietoja kyseessä olevasta metsäpalstasta yhteydenottojen kera, tai listata kaikki pienimmätkin yksityiskohdat esille omaan ilmoitukseesi. Ilmoituksen jättämällä varmistat kuitenkin sen, että myytävä metsäpalsta saa parhaimman mahdollisuuden näkyvyyden kaupantekomahdollisuuksia silmälläpitäen.

Voit myös jättää ostoilmoituksia metsätiloista, jos haluat ostaa metsäpalstan – tai metsäpalstoja – tietyillä reunaehdoilla. Ostoilmoitukset näkyvät tällä sivulla ”Ostetaan metsää” -osiossa, ja myyjät pääsevät saavat tätä kautta mahdollisesti suoran yhteyden ostajaan kaupantekoa varten. Muista siis sisällyttää tarvittavat yhteystiedot kuhunkin ilmoitukseen. 

Metsä sijoituskohteena

Monien yleisten arvioiden mukaan metsäsijoituksilla on mahdollista saavuttaa realistisella näkökulmalla katsottuna noin 4-6 prosentin vuosituottoja – joskin näihin lukemiin pääseminen vaatii myös paljon työtä niin onnistuneen metsäkaupan solmimisen kuin myös metsän laadukkaan hoitamisen muodossa.

Metsät eivät siis ole välttämättä aivan yhtä tuottoisia sijoituskohteita kuin vaikkapa asunnot tai osakkeet, mutta toisaalta riski on metsätilasijoittamisessa huomattavasti etenkin jälkimmäistä pienempi. Hätähousuille ja nopeita tuottoja hakeville sijoittajille eivät metsät sijoituksina sovellu, mutta mikäli haet takuuvarmaa tuottoa pitkällä sijoitushorisontilla, ovat metsät ehdottomasti toimivia sijoituskohteita kaikkine hyötyineen.

Metsään sijoittaminen – miten se sitten onnistuu kirjaimellisesti? Homma hoituu simppelisti: ostat metsätilan eli metsäkiinteistön, jonka jälkeen metsätilaa tulee hakata ja hoitaa aktiivisesti ja säännöllisesti. Kiinnostus metsätalouteen on siis metsäsijoittajalle on hyvin pitkälti elinehto. Metsät ovat siis kaikkinensa varsin työläs sijoituskohde.

Tätä työläyttä voi kuitenkin vähentää muun muassa yhteismetsiin sijoittamalla, jolloin sijoittaja hankkii oman osuutensa suuremmasta metsäsijoittajien ryhmittymästä. Tällainen yhteismetsä koostuukin siis kaikkien sen osakkaiden omistamista metsäalueista, joita osakkaat hoitavat yhteistuumin – riskit jakaen.

Yhteismetsien lisäksi ne ”helpommat” metsäsijoitukset hoituvat myös eri varainhoitoyhtiöiden kautta tarjottujen metsärahastojen kautta. Metsään sijoittaminen on täten huomattavasti vaivattomampaa, kun sijoittajan ei tarvitse itse etsiä ostettavaa metsätilaa eikä huolehtia millään tavoin tämän metsän hoitamisesta ja huolehtimisesta. Vastapainona tästä huolettomuudesta on myös maksettava, joten metsäsijoitusten tuotot ovatkin metsärahastoissa entistäkin pienempiä.

Mikäli siis metsät kiinnostavat sinua sijoituskohteina, suosittelemme hoitamaan metsäsijoitukset ilman liiallisia välikäsiä tuottojen maksimoimiseksi – tai valita toimijat metsäkauppojen tekoon huolella.

Metsäsijoittaminen: Vahvuudet ja heikkoudet

Metsäsijoittaminen ei siis ole välttämättä aivan yhtä tuottoisaa moniin muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Metsiltä löytyy kuitenkin myös omat etunsa tähän keskusteluun, joita monet muut sijoituskohteet eivät pysty sijoittajille tarjoamaan.

Se on kuitenkin varmaa, että metsät ovat täysin omanlainen sijoituskohde, joka voi sopia tietylle sijoittaja- ja ihmistyypille huomattavan hyvin sijoitusmuodoksi. Metsäsijoittamiseen liittyykin ainoana sijoituskohteena myös oma tunnelisänsä, sillä esimerkiksi luonnossa ja metsissä liikkumisesta nauttiva sijoittaja saa varmasti metsäsijoittamisesta paremmat ”fiilikset” kuin osakkeiden tai asuntojen parista.

Vahvuudet:

  • Tasainen ja varma tuotto vuosikymmenten ajan
  • Matalat riskit
  • Monia eri sijoitustapoja
  • Hyvä tapa hajauttaa sijoituksia – tuotto ei seuraa yleistä talouskehitystä
  • Puu soveltuu raaka-aineena moneen käyttöön
  • Vihreä sijoituskohde – tunnelisä sijoitukselle

Heikkoudet:

  • Pienemmät tuotot moniin muihin sijoitustapoihin verrattuna
  • Pitkä sijoitushorisontti
  • Työläs sijoituskohde
  • Puun hinta pysynyt suhteellisen stabiilina