Liiketilat / toimitilat

Myytävät toimitilat

Etsitkö toimitilaa sijoituksena tai oman yrityksesi käyttöön? Oli vastaus tähän kysymykseen kumpi tahansa, voimme kertoa, että olet saapunut oikeaan paikkaan. Yltä löydätkin kaikki myytävät toimitilat, jotka Sijoituskohteet.fi -sivustolle on ilmoitettu vahvistetusti ja tarkastetusti.

Sivustomme käyttäjillä on mahdollisuus suodattaa myytävien liiketilojen ilmoituksia vasemmasta reunasta löytyvistä suodattimista esimerkiksi hinnan ja pinta-alan mukaan. Myös haku-toimintoa on mahdollista käyttää, mikäli etsit myynnissä olevaa toimitilaa varta vasten tietyltä paikkakunnalta.

Voit tietenkin jättää sivustollemme myös oman ostoilmoituksen toimitilasta, mikäli myytävien liiketilojen myynti-ilmoituksista ei oikeanlaista toimitilaa tarpeisiisi löydy. Ostoilmoituksessa voit eritellä haluamiasi yksityiskohtia hakemaltasi toimitilalta omien yhteistietojesi kera, jolloin mahdollinen myyjä voi ottaa sinuun suoraan yhteyttä liiketilaa tarjotakseen.

Toimitila sijoituskohteena

Ovatko toimitilat hyviä sijoituskohteita? Vastukset tähän arvoitukseen vaihtelevat jonkun verran riippuen mielipiteen tarjoajasta. Pääosin voidaan kuitenkin sanoa, että toimitilasijoittaminen voi olla parhaimmillaan hyvinkin tuottoisampaa esimerkiksi asuntosijoittamiseen verrattuna. Samalla toimitilat sopivat kuitenkin myös yksityishenkilöiden sijoituskohteiksi, vaikka yleiset mielikuvat eivät välttämättä tätä väittämää alkuunsa tuekaan.

Toimitilat sijoituskohteina tuottavat yleisellä tasolla siis paremmat tuotot asuntosijoituksiin suhteutettuna, mutta toimitilasijoittamisen edut liittyvät myös tilojen vuokrasuhteisiin. Liiketilojen vuokrasopimukset ovatkin usein huomattavasti pidempiä kuin sijoitusasunnoissa, ja pitkät vuokrasuhteet takaavat sijoittajalle tasaisen ja vakaan vuokratuoton. Ongelmallisen vuokrasopimuksen irtisanominen on myös liiketilasijoittamisessa huomattavasti helpompaa ja mutkattomampaa kuin asuntosijoittamisen piirissä.

Aivan pomminvarmoja sijoituskohteita toimitilat kuitenkaan välttämättä ole, ja muutamien seikkojen suhteen liiketilojen hankinnassa kannattaakin olla tarkkana. Ilmiselvien sijaintiin, saavutettavuuteen, toimitilan kuntoon ja alueen imagoon liittyvien tekijöiden lisäksi toimitiloihin sijoittaessa täytyy punnita myös niin sanottua vastikekerrointa, mikäli toimitila on osana taloyhtiötä omana osakkeenaan.

Tällaisessa tapauksessa liiketila saattaa hyvinkin joutua maksamaan taloyhtiölle moninkertaista hoitovastiketta yhtiön asunto-osakkeisiin verrattuna, ja samainen vastikekerroin roikkuu tällöin liiketilan omistajan harteilla myös mahdollisissa remonteissa ja saneerauksissa. Tällaisissa tapauksissa toimitilasijoituksesta saattaa tulla sijoittajalle melkoinen rasite, etenkin, mikäli toimitila ei varustettu aivan ykköstason sijainnilla ja helpolla vuokrattavuudella.

Toimitilasijoittaminen: Hyödyt ja haasteet

Toimitilasijoittaminen on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto sekä pienemmille että suuremmille sijoittajille portfolioin hajauttamiseen. Toimitilat tuottavat sijoituskohteina parhaimmillaan kovempaa tuottoa sijoittajalle asuntosijoituksiin suhteutettuna, ja pitkien vuokrasopimusten myötä mittavat asiakassuhteet takaavat nämä korkeat tuotot sijoittajalle myös tasaisena tulovirtana.

Aivan ongelmatonta ei toimitilasijoittaminen kuitenkaan ole vaan toiminta pitää tottakai sisällään myös omat riskinsä, joiden voikin vertailla olevan jokseenkin mittavammat asuntosijoittamiseen verrattuna. Toisaalta, nämä samaiset riskit voidaansanoa olevan toimitilasijoittamisessa kuitenkin pienemmät kuin esimerkiksi osakesijoituksissa.

Alla löydät vielä liiketilasijoittamisen hyödyt ja mahdolliset ongelmakohdat listattuna ranskalaisin viivoin tiivistettynä.

Hyödyt:

  • Pitkät vuokrasopimukset – vakaa vuokratuotto
  • Etua velkavivun suunnitteluun ja hyödyntämiseen
  • Parempi tuottopotentiaali asuntosijoittamiseen verrattuna
  • Liiketilojen vuokrasopimukset on helpompi irtisanoa
  • Ei vaadi välttämättä valtavaa pääomaa

Haasteet:

  • Riskit korkeammat kuin asuntosijoittamisessa
  • Korkeat vastikkeet voivat koitua kohtaloksi
  • Liiketilojen mahdollinen ylitarjonta – vuokratason lasku