Kryptovaluutat

Kryptovaluuttakurssit - Suosituimmat kryptovaluutat

Nimi Symboli Hinta Markkina-arvo 24h vol Muutos 24h Muutos 7d
Lähde: CoinMarketcap

Kryptovaluutta-sijoittaminen

Kryptovaluutat ovat olleet kiistatta yksi modernin sijoitusmaailman suurimmista ilmiöistä. Tämän sijoitusilmiön lähtölaukaus nähtiin ja koettiin vuonna 2008, kun Satoshi Nakamoto -nimimerkin taakse piiloutuva henkilö (tai joukko) julkisti maailman ensimmäisen lohkoketjuteknologiaan perustuvan virtuaalivaluutan – Bitcoinin.

Kuluneen reilun kymmenen vuoden aikana kyseinen ilmiö onkin synnyttänyt täysin uuden sijoitusmuodon, joka kantaa nimeä kryptovaluuttoihin sijoittaminen. Tämä korkean riskin sijoitusmuoto on tuonut harjoittajilleen massiivisia voittoja lyhyessä ajassa, mutta tämän digitaalisen kolikon kääntöpuolella se on ajanut myös monet sijoitus-salkut raakaan epäonnistumiseen.

Kryptovaluutta-sijoittaminen on siis kokonaiskuvassa todella riskialtis sijoitusmuoto. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kryptovaluuttojen kursseja on vaikea ennustaa, sillä ne eivät käyttäydy samalla tavalla yhdenkään reaalimaailman valuutan kanssa. Täten digivaluutat rikkovat radikaalisti perinteisten valuuttojen valta-asemaa ja näin ollen ne ovatkin vastaanottaneet runsasta kritiikkiä perinteisen finanssimaailman toimijoilta.

Kryptovaluutat tarjoavat jännittävän sijoituskohteen salkun täytteeksi, joiden parissa oikealla ajoituksella voi lunastaa mittavia voittoja lyhyessäkin ajassa. Toisaalta, riskit ovat kryptovaluutta-sijoittamisessa usein myös huomattavasti mittavammat kuin monissa muissa sijoituskohteissa.

Kryptovaluutan arvo

Kryptovaluutan arvo heilahtelee aktiivisesti suuntaan, sekä toiseen ja sen tulevaisuutta on todella vaikea ennustaa. Esimerkiksi, jos olisit sijoittanut Bitcoiniin vuonna 2011 tuhat euroa, niin parhaimillaan sijoituksesi arvo olisi ollut jopa 19 miljoonaa euroa. Tätä ennen kuitenkin koettiin monta nousu ja laskusuhdannetta ja väärään aikaan liikkeellä olleet sijoittajat menettivät omaisuuksia.

Kryptovaluuttojen määrät ovat rajattuja. Liikkeelle lasketun enimmäismäärän lisäksi valuutan reaaliaikaiseen hintaan vaikuttaa muun muassa kierrossa olevien kolikkojen määrä ja louhinnan kustannukset. Radikaalisti yksinkertaistettuna kysyntä ja kryptovaluuttoilla suoritettavien transaktioiden määrä nostavat hintoja.

Kryptovaluutat saavat osakseen myös jatkuvasti laajamittaista spekulaatiota kuplan puhkeamisesta ja tästäkin syystä ne ovat yksi riskialttiimmista sijoituskohteista, joissa tosin potentiaaliset tuotot ovat täysin omaa luokkaansa.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Kryptovaluuttoja on olemassa useampi tuhat ja uusia syntyy jakuvasti, vaikka markkinoilta katoaa kandidaatteja vähintään samaa tahtia. Suosituimpia kryptovaluuttoja Bitcoinin ohella ovat esimerkiksi Ethereum (ETH), Ripple (XRP), EOS ja Litecoin.

Itse kryptovaluuttojen ostaminen on tehty todella helpoksi ja tähän toimintaan on olemassa useita erilaisia alustoja. Vaihtoehtoja kryptovaluuttojen ostamiseen on paljon riippuen siitä haluaako sijoittaja panostaa tuttuihin vaihtoehtoihin vai kenties metsästää uusien digirahatulokkaiden joukosta nousevia tähtiä ja tätä kautta havitella vahvaa nousua.

Esimerkeiksi tämän tyyppisistä alustoista voidaan nostaa suurta suosiota nauttivat Coinbase ja Binance. Markkinoilla on kuitenkin useita erilaisia vaihtoehtoja, jotka keskittyvät toimittamaan kokemuksia kryptosijoittamisen parissa eri näkökulmasta. Useimmiten omaa kyrptosaldoa on mahdollista liikutella käytettäväksi myös eri alustojen välillä.

Sijoittaminen itsessään on kryptovaluuttojen kohdalla vaivatonta. Tärkein elementti, joka sijoittajan tulee muistaa kryptomarkkinoilla on oma riskinsietokyky. Kryptovaluuttojen epävakaan kurssin takia niihin ei kannata sijoittaa enempää, kuin on valmis häviämään. Tyyppillisestä sijoitus-salkusta on kryptoihin kiinnittettynä noin 1-2% kokonaisuus tai vähemmän. Silloin tällöin eteen osuu 7-10% ratkaisuja, mutta tämän tyyppisissä kokonaisuuksissa riskitasot ovat jo todella korkealla.

Kryptovaluuttojen säilytys

Kryptovaluutat ovat tietysti digitaalista rahaa, jota ei voi konkreettisesti pidellä kämmenellään. Tämän itsesäänselvyyden lisäksi lienee myös ilmeistä, että normaali lompakko ei tässä tapauksessa aja asiaa säilytyksen suhteen.

Kryptovaluuttojen säilytys ei tarjoile aihetta romantisoinnille. On hyvä pitää mielessä, että kryptovaluutta, kuten kaikki muukin digitaalinen maailmassa voi ajautua hakkeroinnin kohteeksi, joten sataprosenttisella varmuudella digivaluuttaa ei koskaan pysty säilömään, vaikka suhteellisen turvallista se tietysti onkin.

Sijoittajan omistama kryptovaluutta säilytetään tyypillisesti kryptopörssien omissa ”lompakoissa” tai vaihtoehtoisesti (lisäksi) omissa henkilökohtaisissa e-kukkaroissa. Vaihtoehtoja on olemassa useita.

Desktop-lompakko palvelee sijoittajaa siten, että erikseen tietokoneelle ladattava ohjelma säilyttää kryptovaluuttaa omalla työpöydällä, vaikka todellisuudessa tämä digiraha sijaitseekin kryptoverkostossa. Desktop-lompakon kautta kryptovaluutat on mahdollista kalastaa takaisin käyttöön, vaikka oma tietokone tuhoituisi ympäriltä. Tällaisesta lompakosta suositelluin esimerkki on paljon käytetty Exodus.

Online-kukkarot toimivat samalla tavalla kuin kryptopörssien omat kontribuutiot, mutta nostavat turvallisuustasoaa siinä, että ne eivät ole yhteydessä kauppapaikkaan.

Hardware-lompakko tarkoittaa fyysistä, erillistä laitetta joka liitetään tietokoneeseen USB:n avulla kryptovaluutan siirtelyä varten. Tämä vaihtoehto on todella helppo käyttää ja on vaihtoehdoista myös yksi turvallisimmista. Esimerkkinä tällaisesta laitteesta Ledger Nano S.

Jotkut toimijat mahdollistavat tänä päivänä kryptovaluutan säilömisen myös perinteisemmässä, paperisessa muodossa. Tällaisen palvelun on avannut muun muassa Bitaddress.org.