ETH/EUR

Tietoa Ethereumista

Ethereum hinta


Mikä on Ethereum?

Ethereum on avoimen lähdekoodin ohjelmistoalusta joka käyttää Etheriä (ETH) digitaalisena valuuttana. Ethereum mahdollistaa älykkäiden sopimusten (engl. smart contract) ja hajautettujen sovellusten (DApps) luomisen ilman häiriöaikoja, petoksia, valvontaa tai kolmatta osapuolta.

Ohjelmointikielenä Ethereum on Turing-täydellinen, ja se perustuu lohkoketjuteknologiaan. Se on auttanut kehittäjiä rakentamaan ja julkaisemaan hajautettuja resursseja, sovelluksia ja muita palveluita. Ethereum on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin kryptovaluutta markkina-arvoltaan ja käytetyin hajautettu ohjelmistoalusta.

Ethereumin historia

Ethereumin esitteli ensimmäisen kerran Vitalik Buterin projektisuunnitelmallaan (engl. white paper) vuonna 2013. Suunnitelmassa puhuttiin lohkoketjuverkostosta, joka tukee älykkäitä sopimuksia ja uusien kryptovaluuttojen luomista ilman tarvetta erillisille lohkoketjuille.

Ensimmäisen kolikkoannin jälkeen, jossa varoja kerättiin jopa 18,3 miljoonaa USD erinäisiin BTC rahastoihin, Ethereumin lohkoketju julkaistiin vuonna 2015. Julkaisunsa jälkeen lohkoketjua on päivitetty, tärkeimpänä siirtyminen työtodiste (engl. proof of work)  perusteisesta mallista – joka perustuu koneiden laskentatehoon – varantotodisteiseen (engl. proof of stake) malliin, jonka odotetaan parantavan lohkoketjun skaalautuvuutta.

Miten Ethereum toimii?

Ethereum toteuttaa älykkään sopimusalustan lohkoketjussa, joka mahdollistaa “ohjelmoitavan” sopimuksen luomisen. Tämän älykkään sopimuksen avulla kaksi osapuolta voivat asettaa kaupan ehtoja ilman, että heidän täytyy luottaa kolmanteen osapuoleen sopimuksen vahvistamisessa. Osapuolet maksavat käytöstä tietoverkkomaksun Etherin muodossa. 

Älykkäiden sopimusten lisäksi Etherumin lohkoketju pystyy isännöimään muita kryptovaluuttoja, joita kutsutaan “tokeneiksi”, käyttämällä sen ERC20-yhteensopivuusstandardia.

Mihin Ethereumia käytetään?

Ethereumin alkuperäistä tokenia nimeltään Ether tai ETH, käytetään maksamaan tapahtumamaksuja lohkoketjun käytöstä. Kehittäjät voivat käyttää Ethereumia hajautettujen sovellusten luomiseen ja suorittamiseen, sekä uusien kryptovaluuttojen julkaisemiseen Ethereum-lohkoketjussa.

Ethereumin käytön lisääntyessä myös käyttömahdollisuudet lisääntyvät. Tarjolla on esimerkiksi hajautettuja rahoituspalveluja, pelaa-ja-tienaa pelejä, NFT-taidetta ja muuta.

Lisää Ethereumista​

Työkalut