Bitcoin on digitaalinen valuutta, joka on herättänyt paljon kiinnostusta ja keskustelua sen luomisesta lähtien vuonna 2009. Bitcoinin houkuttelevuus perustuu sen hajautettuun ja sensuroimattomaan luonteeseen sekä siihen, että se on rajallinen resurssi, josta on saatavilla vain 21 miljoonaa yksikköä. 

Olemme kirjoittaneet bitcoinista jo aiemmin laajemman artikkelin Bitcoin – katastrofivakuutus? Lisäksi olemme listanneet parhaat kryptovaluuttalompakot ja sekä kryptovaluuttapörssit, joista voit ostaa bitcoinia. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme bitcoin halving -tapahtumaa, joka on yksi sen arvoon vaikuttava tekijä, ja pohdimme sen merkitystä erityisesti sijoittajien näkökulmasta.

Bitcoin halving: Mikä se on?

Halving on englannin kielinen sana ja voidaan vapaasti kääntää suomeksi puoliintumiseksi. Käytämme tässä artikkelissa molempia termejä ristiin.

Louhijat turvaavat bitcoin verkkoa hyökkäyksiltä ja varmentavat kaikki siirrot lohkoketjuun eli digitaaliseen kirjanpitoon. Tästä hyvästä he saavat palkkioita.

Puoliintuminen tarkoittaa sitä, että bitcoinin louhijoille palkkiona maksettavien uusien bitcoinien määrä puolittuu. Tämä tapahtuma on säädetty jo Bitcoinin alkuperäisessä koodissa ja se tapahtuu joka 210 000 lohkon välein, mikä tarkoittaa noin neljän vuoden välein. 

Ensimmäinen halving tapahtui vuonna 2012, toinen vuonna 2016, kolmas vuonna 2020 ja seuraava vuonna 2024. Puoliintumiset jatkuvat vuoteen 2140 asti, jolloin tapahtuu viimeinen halving, jonka jälkeen Bitcoinia ei louhita enää lisää. Tämän jälkeen louhijoille maksetaan vaan transaktiomaksuja palkkioiden sijaan

Mutta miksi halving tapahtuu noin joka neljäs vuosi? Bitcoinin louhinta-algoritmi on asetettu niin, että uusia bitcoineja syntyy lohkoista joka 10 minuutin välein. Joissain lohkoissa menee yli 10 minuuttia ja joissain vähemmän. Tämä vaikuttaa siihen milloin seuraava halving tapahtuu.

Bitcoin halvingin vaikutukset hintaan ovat olleet huomattavia, ja aiemmat tapahtumat ovat yleensä johtaneet bitcoinin arvon nousuun. Tarkastellaanpa tarkemmin kunkin halvingin vaikutuksia:

3.1. Ensimmäinen halving (2012)

Ensimmäinen bitcoin halving tapahtui marraskuussa 2012. Tätä ennen yksi lohko palkitsi louhijat 50 bitcoinilla. Halvingin jälkeen palkkio puolittui 25 bitcoiniin. Tapahtumaa edeltävänä vuonna bitcoinin arvo oli noussut huomattavasti, mutta vieläkin merkittävämpi nousu tapahtui vuonna 2013. Bitcoinin hinta nousi vuoden 2013 aikana noin 13 dollarista yli 1 100 dollariin.

3.2. Toinen halving (2016)

Toinen bitcoin halving tapahtui heinäkuussa 2016, jolloin louhijoiden palkkio puolittui 25 bitcoinista 12,5 bitcoiniin. Tämän seurauksena bitcoinin arvo nousi hitaammin kuin ensimmäisen halvingin jälkeen, mutta nousu oli silti merkittävä. Vuoden 2016 alussa bitcoinin arvo oli noin 430 dollaria ja vuoden lopussa noin 950 dollaria. Vuoden 2017 aikana bitcoinin arvo kuitenkin räjähti ja nousi hetkellisesti yli 19 000 dollariin.

3.3. Kolmas halving (2020)

Kolmas bitcoin halving tapahtui toukokuussa 2020, jolloin louhijoiden palkkio puolittui jälleen 12,5 bitcoinista 6,25 bitcoiniin. Tämän halvingin jälkeen bitcoinin hinta ei heti räjähtänyt nousuun, mutta loppuvuodesta 2020 ja vuoden 2021 aikana hinta kipusi ennätyksellisiin lukemiin, lähes 70 000 dollariin. Vuoden 2021 aikana bitcoinin arvo koki myös voimakkaita heilahteluja, mutta yleinen suuntaus oli nousujohteinen.

Miksi bitcoin halving vaikuttaa hintaan?

Bitcoin puoliintumisen vaikutus hintaan voidaan yleisesti ymmärtää tarjonnan ja kysynnän periaatteiden kautta. Kun uusien louhinnasta syntyvien bitcoinien määrä laskee, tarjonta vähenee. Jos kysyntä pysyy samana tai kasvaa, niukempi tarjonta voi johtaa hinnan nousuun. 

Tällä hetkellä bitcoinia on louhittu lähes 19 350 000 kappaletta ja jäljellä on näin vain noin 1 650 000 bitcoinia. Tämä bitcoinin rajallinen määrä (21 miljoonaa) tekee siitä entistä houkuttelevamman sijoituskohteen, mikä voi lisätä kysyntää. Mikään muu omaisuusluokka ei ole yhtä niukka, sillä esimerkiksi kultaa ja hopeaa voidaan löytää ja louhia aina vaan lisää. 

Halving-tapahtumien historiallinen vaikutus bitcoinin arvoon viittaa siihen, että sijoittajat tarkkailevat näitä tapahtumia ja saattavat tehdä ostoja ennakoiden arvonnousua. Tämä puolestaan voi johtaa itseään toteuttaviin ennusteisiin, jolloin hinta todella nousee, koska sijoittajat odottavat sen nousevan.

Bitcoin halving sijoittajan näkökulmasta

Puoliintuminen on tärkeä tapahtuma sijoittajille, sillä se voi tarjota merkittäviä mahdollisuuksia arvonnousuun. Menneet tapahtumat viittaavat siihen, että puoliintumiset voivat olla hyviä ostopaikkoja, mutta sijoittajien on tärkeää tehdä oma tutkimuksensa ja olla tietoisia markkinoiden muista tekijöistä.

Aikaisemmissa sykleissä tuotot halvingin jälkeen ovat olleet:

  • 9575% 2012-2014
  • 3013% 2016-2017
  • 652% 2020-2021
Tuotot puoliintumisesta seuraavaan huippuun. Kaavio luotu Tradingview avulla.

On tärkeää muistaa, että bitcoinin arvo voi vaihdella voimakkaasti, ja sijoittajien on varauduttava riskeihin ja volatiliteettiin. Pitkän aikavälin sijoitusstrategia, joka perustuu fundamentteihin ja riskienhallintaan, voi auttaa sijoittajia hyötymään bitcoin halvingin tarjoamista mahdollisuuksista.

Yhteenveto

Bitcoin halving on merkittävä tapahtuma bitcoinin elinkaarella, ja sen historialliset vaikutukset hintaan ovat olleet huomattavia. Sijoittajien on tärkeää ymmärtää, että vaikka aiemmat puoliintumiset ovat johtaneet arvonnousuun, tulevaisuuden hintakehitystä on vaikea ennustaa varmasti. Kuitenkin halving-tapahtumien ymmärtäminen ja niiden vaikutusten analysointi voi auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä ja hyödyntämään mahdollisia markkinamahdollisuuksia.

Vaikka bitcoin halving saattaa tarjota houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia, on tärkeää muistaa, että kryptovaluuttamarkkinat ovat edelleen hyvin epävakaat ja riskialttiit. Sijoittajien tulisi tehdä perusteellinen tutkimus, arvioida riskit ja määrittää, kuinka suuren osan heidän salkustaan tulisi koostua kryptovaluutoista. Diversifiointi ja tasapainoinen salkku ovat avainasemassa sijoitusten suojaamisessa eri markkinatilanteissa.

Lopuksi, bitcoin halvingin seuraaminen ja ymmärtäminen voi tarjota sijoittajille arvokkaita oivalluksia kryptovaluuttamarkkinoiden dynamiikasta ja auttaa heitä navigoimaan tässä monimutkaisessa ja jatkuvasti muuttuvassa sijoitusmaailmassa. Jokaisen sijoittajan on kuitenkin tehtävä omat johtopäätöksensä ja määritettävä, kuinka suuri rooli bitcoin halvingilla on heidän sijoitusstrategiassaan.

Bitcoinin kurssia ja kaikkien kryptovaluuttojen kursseja voit seurata päivittäin sivuiltamme löytyvän työkalun avulla. Lisää meidän kirjoittamia kryptovaluutoista kertovia artikkeleita löydät tämän linkin takaa. 

Saatat pitää myös näistä

Osakesijoittamisen strategiat osa 1: arvosijoittaminen

Arvosijoittajat suosivat kypsässä vaiheessa olevia yrityksiä, jotka tekevät jo hyvää tulosta ja ehkä maksavat omistajilleen jopa osinkoa.

Nokian osake: näkymät vuodelle 2023

Mikäli yhtiö onnistuu yllättämään ja pääsee tavoitteisiinsa, pitää analyytikoiden nostaa reilusti omia ennusteita ja tavoitehintoja Nokian osakkeelle